Sclavia secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, comentează în exclusivitate pentru "Adevărul" flagelul reprezentat de traficul de persoane Europa a abolit cu siguranţă sclavia acum

Terry Davis, secretar general al Consiliului Europei, comentează în exclusivitate pentru "Adevărul" flagelul reprezentat de traficul de persoane

Europa a abolit cu siguranţă sclavia acum 200 de ani, cu toate acestea însă fenomenul nu a fost încă eradicat. Bandele de criminali se îmbogăţesc pretutindeni pe continent prin intermediul comerţului cu fiinţe umane, iar multe guverne nu fac suficiente eforturi pentru a-i pune capăt.

Traficul de fiinţe umane nu este cea mai discretă formă de criminalitate. Victimele sale sunt acolo în fiecare seară, plimbându-se de-a lungul canalului din apropierea sediului Consiliului Europei de la Strasbourg, dar şi în alte oraşe din România şi din Europa. Machiajul excesiv nu acoperă nici suferinţa şi nici disperarea lor. Uneori ele sunt îmbarcate şi expulzate în ţările lor de origine.

Cel mai adesea, ele vor fi forţate să se întoarcă în sclavie într-un alt colţ al Europei înainte ca cerneala semnăturilor de pe ordinele lor de deportare să fi avut timp să se usuce. Exploatarea sexuală reprezintă principalul motiv al traficului, dar oamenii sunt, de asemenea, traficaţi în scopul muncii forţate, al sclaviei sau al prelevării de organe.

Pentru a pune capăt acestei situaţii frustrante şi scandaloase, Consiliul Europei a elaborat în 2005 o Convenţie complet nouă ce va intra în vigoare astăzi şi va avea efect imediat în primele zece ţări care au ratificat-o: Albania, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Danemarca, Georgia, Moldova, România şi Slovacia. În Bosnia-Herţegovina, Franţa şi Norvegia, ţări care au ratificat-o în ianuarie, va intra în vigoare la 1 mai.

Victimă, şi nu imigrant clandestin

Convenţia este primul acord internaţional care consideră victime şi nu criminali fiinţele umane traficate. Ea caută să le protejeze drepturile fundamentale şi demnitatea lor umană, oferindu-le o şansă reală de a-şi reconstrui viaţa, trimiţându-i după gratii pe acei traficanţi ai sclaviei moderne.

Convenţia are posibilitatea de a reduce în mod semnificativ amploarea fenomenului traficului de fiinţe umane în Europa. Intrarea sa în vigoare reprezintă o etapă crucială, însă numeroase ţări - multe dintre acestea ţări de destinaţie - nu au ratificat încă acest acord şi îşi "târăsc" picioarele pentru a o ratifica. Atunci când sunt "înţepate", guvernele invocă adesea teama de imigraţie clandestină, chiar dacă aceasta nu intră în discuţie. Pentru a vorbi fără ocolişuri, a trata o victimă a traficului ca pe un imigrant clandestin este acelaşi lucru cu a acuza o victimă a violului de comportament obscen.

Nimeni nu are dreptul, în nicio situaţie, să priveze o fiinţă umană de libertatea sa şi nici să o forţeze să se angajeze în acte care încalcă demnitatea sa umană şi drepturile omului. Este timpul să punem capăt traficului de fiinţe umane în Europa, iar intrarea în vigoare a Convenţiei ne oferă ocazia de a face acest lucru. De aceea, ţările care nu au ratificat-o încă sau care doar au semnat-o trebuie să facă acest lucru fără întârziere!

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite