„Scindarea maghiarimii, finanţată din Ungaria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui interviu acordat cotidianului ungar „Népszabadság“, Markó Béla, actualul lider al UDMR, afirmă că astăzi în România nu se poate imagina un guvern fără UDMR.

În ultimii 20 de ani, UDMR, afirmă Markó, a dus cu succes bătălia pentru învăţământul în limba maternă. Prin acceptarea legii care asigură învăţământul complet în limba maternă, precum şi prin anumite descentralizări la nivel judeţean, s-a trecut într-o nouă etapă, cea a drepturilor colective.

Markó apreciază că organizarea unui alt partid maghiar în Ardeal (cu sprijin material din Ungaria) este o lipsă de răspundere cu grave consecinţe în viitor, deoarece slăbeşte poziţia politică independentă a maghiarimii. Totuşi, el este convins că şi în aceste condiţii UDMR va intra în Parlament la viitoarele alegeri.

În ceea ce priveşte inamicii politici ai UDMR în ţară sau Ungaria, Markó nu a dorit să-i nominalizeze, apreciind că toată lumea a vrut să subordoneze UDMR.

Aceasta este o problemă permanentă a relaţiei dintre Ardeal şi Ungaria, când unii din această ţară cred că în schimbul ajutorului oferit, UDMR ar trebui să le dea ascultare. Nu au fost confruntări acute şi deschise, dar s-a resimţit o tensiune. S-au încercat presiuni şi de partea română. UDMR nu trebuie să se asocieze cu Bucureştiul pe baze ideologice, dar reprezentarea intereselor maghiare se realizează mai bine de pe poziţii de putere, spune Béla.

În ce priveşte dubla cetăţenie, Markó Béla consideră că solicitarea cetăţeniei  maghiare i-ar slăbi poziţia de viceprim-ministru. Nu cetăţenia îi conferă calitatea de maghiar, iar pentru un gest simbolic - ca să fie „mai maghiar" -  nu va cere cetăţenia. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite