Schulz: „Orban e deştept, dar nici europenii nu sunt tâmpiţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce, săptămâna trecută, premierul Ungariei, Viktor Orban,  a trebuit să facă faţă criticilor din Parlamentul European, ieri el s-a deplasat la Bruxelles pentru a iniţia un dialog şi a ajunge la o  înţelegere cu Comisia Europeană cu privire la corectarea legilor care încalcă legile europene.

Acest demers, apreciază analiştii, ar fi un preambul pentru reluarea negocerilor Budapestei cu FMI şi Comisia Europeană  vizând încheierea unui acord de prevenţie în valoare de 20 de miliarde de euro. Anterior, premierul s-a întâlnit cu Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European. Socialistul german i-a atras atenţia să nu continue confruntările şi să nu-şi dezbine propriii cetăţeni. În cadrul conferinţei de presă de după întâlnire, Schulz a subliniat că părerile lor sunt diferite şi că niciunul nu a reuşit să-l convingă pe celălalt.

Orban, un pericol

În legătură cu aplicarea Articolului 7 al Tratatului UE (constatarea încălcării unor principii democratice de către Ungaria), Schulz a arătat că este un element important al negocierilor, dar că sfătuieşte instituţiile europene să evite orice fel de pas care l-ar face pe Orban să-şi mobilizeze oamenii împotriva UE. "Orban este o persoană eficientă care la Bruxelles îşi însuşeşte retorica europeană, iar la Budapesta acuză aceeaşi retorică. Domnul Orban este un om deştept, dar nici europenii nu sunt tâmpiţi", a subliniat Schulz , citat de  "Nepszabadsag" şi de publicaţia economică "HVG".

Până acum, opinia publică din Ungaria a fost proeuropeană, dar ceea ce se întâmplă acum modifică starea de spirit din ţară, a afirmat Orban. "Încerc să îi menţin pe alegătorii din centru-dreapta pe linia europeană, dar este o sarcină imensă, care devine din ce în ce mai grea", a menţionat premierul Ungariei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite