Schimbările climatice aduc războaie civile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au ajuns la concluzia că există o legătură între variaţiile climatice şi războaiele civile, scrie revista ştiinţifică „Nature".

Variaţiile climatice, precum cele provocate de El Niño şi La Niña, au un impact asupra declanşării de conflicte în regiunele afectate de aceste cicluri naturale, un fenomen care riscă să se agraveze din cauza poluării industriale, potrivit unui studiu publicat, revista „Nature".

El Niño aduce cu el perioade de încălzire, care afectează emisfera sudică, şi este un ciclu ce apare la un interval între doi şi şapte ani şi care durează între nouă luni şi doi ani. Provoacă pierderi masive în agricultură, pescuit şi exploatările forestiere.

La Niña provoacă o răcire a maselor de apă în partea orientală a Pacificului, favorizând apariţia unor ploi masive în aceste regiuni, scrie „Tribune de Genève".

Oamenii de ştiinţă au analizat variaţiile acestor schimbări între 1950 - 2004 şi au stabilit aceste corelaţii cu războaiele civile. Studiul acoperă 175 de ţări şi 234 de conflicte. Ţările tropicale, victime ale furtunilor cauzate de El Niño, sunt de două ori mai susceptibile să cadă victime conflictelor interne, ca şi cele afectate de La Nina, subliniază AFP. În ţările sărace haosul se instalează repede, sub presiunea schimbărilor climatice.

„Studiul arată indubitabil că şi în lumea modernă variaţiile climatice au un impact asupra tendinţei oamenilor de a folosi violenţa", a declarat Mark Cane, climatolog la Observatorul Lamont-Doherty, de la Universitatea Columbia din New York.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite