Schimb dur de replici între Rusia şi Polonia privind scutul antirachetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scutul antirachetă pe care SUA doresc să îl amplaseze în Europa stârneşte în continuare dispute aprinse. În timp ce Congresul pune condiţii proiectului preşedintelui George W. Bush,

Scutul antirachetă pe care SUA doresc să îl amplaseze în Europa stârneşte în continuare dispute aprinse. În timp ce Congresul pune condiţii proiectului preşedintelui George W. Bush, Belarusul este gata să colaboreze cu Rusia dacă SUA vor instala 10 rachete de interceptare în Polonia şi un radar în Cehia.

Congresul doreşte ca parlamentele Poloniei şi Cehiei să dea "o aprobare finală" proiectului. În plus, Legislativul american interzice cheltuirea de fonduri pentru scutul antirachetă până când ministrul apărării nu garantează că acest sistem va funcţiona. Casa Albă doreşte să construiască scutul pentru a contracara o posibilă ameninţare din partea unor ţări ca Iranul.

Nemulţumită de extinderea NATO în Est, Rusia nu priveşte cu ochi buni nici amplasarea scutului aproape de graniţele sale. Ultima reacţie dură a venit din partea generalului Iuri Baluievski, şeful Statului Major rus.
Acesta a declarat sâmbătă că un eventual tir de interceptare lansat de la elementele scutului antirachetă din Polonia ar putea declanşa o "ripostă" accidentală din partea Rusiei. Apărarea antirachetă rusă ar putea confunda un asemenea tir cu o rachetă balistică lansată împotriva Rusiei.

Replica a venit imediat din partea Poloniei, premierul Donald Tusk calificând drept "inacceptabile" afirmaţiile generalului Baluievski. "Nicio declaraţie de acest fel nu va influenţa negocierile dintre Polonia şi Statele Unite" cu privire la scutul american antirachetă, a declarat Tusk, într-un interviu pentru postul de televiziune privat TVN.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite