Scenariul ucrainean se repetă în Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de persoane, foşti aliaţi ai preşedintelui prooccidental Mihail Saakaşvili, i-au cerut, ieri, demisia în stradă La patru ani de la "Revoluţia trandafirilor", preşedintele

Sute de mii de persoane, foşti aliaţi ai preşedintelui prooccidental Mihail Saakaşvili, i-au cerut, ieri, demisia în stradă

La patru ani de la "Revoluţia trandafirilor", preşedintele georgian Mihail Saakaşvili se confruntă cu proteste fără precedent. Sute de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, cerând alegeri anticipate şi demisia şefului statului. Opoziţia georgiană repetă scenariul din 2003, când a fost înlăturat de la putere Eduard Şevardnadze.

Printre protestatari se aflau mulţi dezamăgiţi de eşecurile politicii prooccidentale a lui Saakaşvili, care în noiembrie 2003 a intrat în sediul parlamentului cu un trandafir în mână, susţinut de mii de manifestanţi. "Nu ne este teamă", "Libertate pentru popor", se putea citi pe pancartele demonstranţilor, relatează AFP. "Saakaşvili este un mincinos. A trădat aşteptările poporului", le-a explicat ziariştilor o tânără.

Manifestanţii au cerut demisia preşedintelui, alegeri legislative în primăvara anului viitor, eliberarea deţinuţilor politici şi limitarea prerogativelor prezidenţiale. Cel puţin 100.000 de persoane au scandat minute în şir: "Georgia - fără preşedinte!" şi "Mişa, pleacă! Nu te mai vrem!". Opoziţia i-a dat preşedintelui Saakaşvili un ultimatum de două ore pentru a răspunde revendicărilor, ameninţând, în caz contrar, cu proteste fără întrerupere.

Presa rusă afirmă că Saakaşvili s-a grăbit să părăsească Tbilisi, pentru a participa la o conferinţă despre Europa. Manifestanţii au fost primiţi la negocieri de preşedintele parlamentului, Nino Burdjanadze. Data de 2 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător de opoziţie pentru acţiunea de protest. În urmă cu exact patru ani, în Georgia se declanşa "revoluţia trandafirilor", care a dus la înlăturarea preşedintelui de la acea vreme, Eduard Şevardnadze.

Foştii aliaţi i-au devenit rivali

Artizanii revoltei populare din urmă cu patru ani s-au aflat ieri în tabăra adversă preşedintelui. De partea protestatarilor a trecut fostul ministru pentru conflictele îngheţate, Gheorghi Haindrava, care acum patru ani era susţinătorul lui Saakaşvili.

Protestatarii au cerut eliberarea din închisoare a liderului mişcării "Înainte, Georgia!" şi aducerea acasă a fostului ministru al apărării Irakli Okruaşvili. Acesta, potrivit opoziţiei de la Tbilisi, a fost îmbarcat de serviciile secrete într-un avion cu destinaţia Germania, de unde a ajuns în Franţa.

Saakaşvili, un avocat care şi-a făcut studiile în SUA, a câştigat electoratul din fosta republică sovietică, după ce a promis integrarea Georgiei în NATO şi o politică de emancipare faţă de Moscova. Opoziţia contestă buna reputaţie pe plan internaţional a preşedintelui, acuzând folosirea justiţiei în scopuri politice şi crearea unei prăpastii din ce în ce mai adânci între săracii şi bogaţii ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite