Scârţâie alianţa SUA –Europa în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al apărării va cere socoteală ţărilor NATO care nu-şi fac datoria Nerespectarea angajamentelor ţărilor aliate, în Afganistan, irită SUA, care pun sub semnul

Secretarul american al apărării va cere socoteală ţărilor NATO care nu-şi fac datoria

Nerespectarea angajamentelor ţărilor aliate, în Afganistan, irită SUA, care pun sub semnul întrebării implicarea Europei în acest război.

Comandanţii militari din Afganistan se confruntă cu un decificit de trupe, echipament şi personal pentru antrenarea forţelor afgane. În condiţiile în care Statele Unite sunt cele care au luat măsuri pentru a rezolva aceste probleme, oficialii americani au declarat că ar putea să nu îşi reînnoiască angajamentele dacă partenerii europeni nu şi le respectă pe ale lor.

"Am fost foarte direcţi cu o serie de aliaţi NATO în legătură cu necesitatea de a-şi respecta angajamentele luate" la summitul de la Riga, de anul trecut, a declarat secretarul american al apărării Robert Gates. El a dat de înţeles Congresului american că, în calitate de şef al Pentagonului, ar putea lua măsuri concrete pentru a-şi demonstra nemulţumirea.

Secretarul ia în considerare posibilitatea de a recurge la un "gest provocator" pentru a le demonstra aliaţilor că este pe punctul de a-şi pierde răbdarea, a declarat un oficial din Departamentul Apărării, citat de Reuters.

Un an sub semnul insuccesului

Săptămâna aceasta se împlineşte un an de când NATO a preluat controlul operaţiunilor de pe teritoriul Afganistanului, an marcat de obiective neîndeplinite, care au afectat, potrivit mai multor ofiţeri, capacitatea forţelor aliate de a combate insurgenţii talibani.

Cererile SUA includ suplimentarea numărului de elicoptere, sute de militari în plus şi 3.200 de instructori pentru forţele afgane, potrivit oficialilor americani. NATO are aproximativ 35.000 de soldaţi în Afganistan. Din totalul de 26.000 de militari americani din zonă, 15.000 fac parte din misiunea NATO, în timp ce restul participă la operaţiuni de combatere a terorismului.

Marea Britanie, a doua forţă din zonă ca număr de militari, are 7.000 de soldaţi. Statele Unite au fost de acord anul trecut să suplimenteze trupele combatante din Afganistan şi să menţină o unitate aviatică la Kandahar până în ianuarie 2008. Aceste decizii au însemnat un efort în plus pentru armata americană, care are de făcut faţă şi războiului din Irak.

În cursul acestei luni, miniştrii apărării din ţările membre NATO vor avea o întâlnire, în condiţiile în care Gates a cerut un plan pentru înlocuirea unităţii aviatice americane. Cea mai viabilă opţiune pare să fie închirierea unor elicoptere de la o companie privată, consideră Mary Beth Long, secretar asistent pentru afaceri de securitate internaţională la Pentagon.

Electoratele europene poartă vina

Washingtonul se plânge în special de Germania, care nu permite instructorilor săi militari să însoţească trupele afgane în zonele violente din sudul ţării. Gates pune lipsa unui angajament mai amplu al aliaţilor europeni ai NATO pe seama electoratelor din respectivele ţări. "Impresia mea generală este că majoritatea guvernelor europene înţeleg (…) cât de important este Afganistanul şi sunt chiar nerăbdătoare să îşi îndeplinească angajamentele luate", a spus el.

"Problema este că multe dintre ele sunt guverne de coaliţie. Unele sunt guverne minoritare de coaliţie. Şi există o lipsă de înţelegere în rândul alegătorilor lor vizavi de importanţa Afganistanului", a subliniat el. Şeful Pentagonului a cerut oamenilor lui să întocmească un raport înainte de reuniunea din octombrie, în legătură cu angajamentele pe care aliaţii nu şi le-au îndeplinit.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite