Scăpăm de vizele pentru SUA? „O mulţime de «dac㻓

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai e drum lung până când aliaţii români şi polonezi vor scăpa de viză, spune ambasadorul SUA în România. Dacă modificările dorite de Barack Obama vor trece de Congres, legea americană nu va mai pune accent pe rata de refuzuri, ci pe cea a depăşirii duratei vizei.

Românii mai aşteaptă până vor putea călători fără vize în SUA, la fel ca ceilalţi europeni. Există însă o speranţă. Chiar dacă, la reuniunea de la Varşovia, preşedintele SUA, Barack Obama, a promis că va susţine o legislaţie în care accentul să nu mai fie pus pe rata de refuz a vizelor, până când va ajunge lege mai sunt o mulţime de „dacă", a declarat, ieri, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein.

„Cu legea actuală, pentru a intra în programul Visa Waiver, în momentul de faţă criteriul de bază este rata de refuzuri. Proporţia de refuzuri trebuie să fie sub sau cel mult de 3%. Acum este de peste 20% (în România, n.r.). Modificarea legislaţiei susţinută acum de preşedintele Obama nu va lua în considerare rata de refuzuri a vizelor, ci proporţia de persoane care depăşesc perioada de şedere legală. De pildă, dacă aţi primit o viză de vacanţă de şase săptămâni şi aţi stat opt săptămâni, atunci aţi stat mai mult decât era legal permis.

Şi, la fel, se menţine proporţia de 3%. Deci, dacă această lege va trece şi dacă va trece în forma pe care o susţine preşedintele Obama, ar putea avea o implicaţie pozitivă asupra participării României la programul Visa Waiver", a precizat Gitenstein. „Sunt mai mulţi de «dacă» aici, legea trebuie să treacă şi trebuie să treacă în forma propusă de preşedintele Obama şi trebuie ca rata persoanelor din ţara dumneavoastră care stau mai mult decât le permite viza să fie de cel mult 3%", a mai explicat Gitenstein.

Există predictibilitate economică?

Referitor la prezenţa economică americană în România, diplomatul american a explicat că nu poate face nimic pentru a influenţa decizia vreunui investitor de a veni în România. Va pleda însă în continuare pentru îmbunătăţirea climatului investiţional. „Prima întrebare pe care mi-o adresează un potenţial investitor american este: voi fi tratat în mod echitabil? Se aplică legile statului de drept? Există predictibilitate, cum există în Germania ori Slovenia? Dacă veţi face schimbările de care am vorbit, veţi atrage investiţii străine", ne-a sfătuit reprezentantul SUA, adăugând cu umor: „ştiu că este foarte enervant, dar am să tot spun asta până plec de la post".

Critici la adresa economiei

Acum două luni, Mark Gitenstein a avut o pledoarie extrem de dură la adresa economiei româneşti şi în special a sectorului energetic, acuzând imixtiuni ale politicului în domeniul economic. O problemă în relaţiile economice dintre România şi SUA o reprezintă contractul cu Bechtel, blocat pentru moment. Gitenstein a indicat că a discutat problema pe larg cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, care a promis să găsească soluţii pentru plata arieratelor.

În ceea ce priveşte o eventuală achiziţie de avioane F16, ambasadorul spune că, deocamdată, nici România şi nici SUA nu sunt dispuse să discute un aranjament financiar. O soluţie ar putea fi "abordarea regională". Respectiv cumpărarea de avioane de luptă noi la comun cu Bulgaria, Turcia şi Croaţia, o variantă anunţată de premierul bulgar Boiko Borisov.

25% este rata de refuzuri a vizelor americane pentru cetăţenii români.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite