Scapă bulgarii de vize înaintea noastră?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sofia a semnat un memorandum bilateral cu Washingtonul, care promite călătorii transatlantice fără vize pentru cetăţenii ţării vecine, în viitorul apropiat Bulgaria a urmat exemplul

Sofia a semnat un memorandum bilateral cu Washingtonul, care promite călătorii transatlantice fără vize pentru cetăţenii ţării vecine, în viitorul apropiat

Bulgaria a urmat exemplul altor ţări est-europene care au semnat acorduri privind condiţiile de călătorie în SUA, în ciuda opoziţiei Bruxelles-ului.

Bulgarii ar putea fi scutiţI de vize pentru SUA înaintea noastră, chiar dacă Sofia a decis retragerea aproape totală a trupelor din Irak încă din 2005, imediat după moartea, pe front, a celui de-al zecelea soldat bulgar.

Reprezentanţii guvernelor american şi bulgar au semnat acordul la Washington, în ajunul întâlnirii de ieri dintre premierul Sergei Stanishev şi preşedintele George W. Bush. Documentul prevede emiterea de paşapoarte cu date biometrice pentru cetăţenii bulgari şi punerea la punct a unui sistem de evidenţă a paşapoartelor pierdute sau furate.

O altă condiţie este ca numărul solicitărilor de viză ale bulgarilor respinse de SUA, în prezent de 13%, să scadă până la 10%. "Semnarea acestui acord, care conduce către securitatea programului de scutire de vize, este un moment important în relaţiile dintre ţările noastre", a declarat secretarul de stat al SUA pentru afaceri interne, Michael Chertoff.

Indisciplină în UE

Deşi Bruxelles-ul a cerut ţărilor UE să nu semneze astfel de acorduri cu SUA, Bulgaria este a şaptea ţară est-europeană care face acest pas. Bruxelles-ul şi Europa Occidentală s-au arătat deranjate, susţinând că documentele impun furnizarea mai multor informaţii despre cetăţeni decât prevăd regulile UE.

"Noua Europă" consideră însă că are dreptul la acelaşi tratament din partea SUA ca şi "Vechea Europă", datorită susţinerii pe care a arătat-o politicii americane şi eforturilor din Irak.

Toate ţările care au semnat acorduri cu SUA au acceptat deja condiţia înregistrării electronice a pasagerilor cu 48 de ore înaintea călătoriei, impusă recent de SUA tuturor cetăţenilor UE, dar aflată încă în dezbatere la Bruxelles.

Bucureştiul, îndemnat să facă acelaşi gest

Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au abordat problema vizelor în discuţiile bilaterale avute cu preşedintele SUA, George W. Bush, pe marginea summitului NATO din aprilie de la Bucureşti. Bush a îndemnat ţara noastră să semneze un acord similar, însă oficialii români au lăsat să se înţeleagă că Bucureştiul ar merge mai degrabă pe mâna Bruxelles-ului.

Tăriceanu a declarat, în acel context, că "la nivelul UE există o tendinţă în sensul adoptării unei poziţii comune" şi că "aceasta este modalitatea corectă de abordare a problemei". Programul de scutire de vize cuprinde în prezent 27 de ţări, majoritatea vest-europene, la care se adaugă aliaţi ai SUA, precum Japonia şi Australia.

Ţări semnatare de acorduri

De dragul vizelor, următoarele state est-europene au încheiat acorduri bilaterale cu SUA, supărând Bruxelles-ul: Cehia, Ungaria, Slovacia, Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite