Scandalurile din guvernul Churchill, puse în lumină de documente declasificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente din 1954, date publicităţii ieri de Arhivele Naţionale ale Marii Britanii, arată că fostul premier Winston Churchill a dus o bătălie dură cu colegii de Cabinet în ultimul an al

Documente din 1954, date publicităţii ieri de Arhivele Naţionale ale Marii Britanii, arată că fostul premier Winston Churchill a dus o bătălie dură cu colegii de Cabinet în ultimul an al mandatului său.

Documentele arată că au existat dispute majore între liderul care a condus Marea Britanie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ajuns la 79 de ani, şi miniştrii săi. Motivele erau legate de planurile de realizare a bombei cu hidrogen şi de relaţiile diplomatice cu fosta URSS.

Churchill a avut chiar un moment în care a fost pe punctul de a demisiona în încercarea de a pune capăt unei revolte a colegilor supăraţi din cauza stilului său autocratic. Dezvăluirile sunt cuprinse în carnete de notiţe ale şefului de cabinet al lui Churchill, Sir Norman Brook.

Deşi incidentele au mai fost descrise de istorici, notiţele dezvăluie un grad de rebeliune nebănuit în guvernul britanic din 1954. Ele înfăţişează un tablou al unui lider ce încerca din răsputeri să ţină în frâu diferenţele de opinie în guvernul conservator, în timp ce Marea Britanie se confrunta cu provocările Războiului Rece.

La o întâlnire a cabinetului pe 7 şi 8 iulie 1954, Churchill a anunţat că trebuie luată o decizie privind înlocuirea armelor nucleare cu bomba cu hidrogen, mult mai puternică. El susţinea că bomba H era "esenţială" pentru descurajarea unui atac sovietic. Mulţi dintre miniştri s-au declarat şocaţi.

O telegramă trimisă de Churchill ministrului de externe sovietic Viaceslav Molotov, ce propunea un summit anglo-rus, a fost un alt subiect de scandal. Premierul spera într-o lovitură de politică externă, însă miniştrii au fost furioşi pentru faptul că nu au fost consultaţi. Lordul Salisbury a ameninţat cu demisia miniştrilor care nu erau de acord, iar Churchill a ameninţat cu propria demisie.

"Nu recunosc că am acţionat nepotrivit. Dacă guvernul crede acest lucru, atunci renunţ la încrederea lor şi demisionez. Nu am încălcat Constituţia", scrie Brook, citându-l pe Churchill, în timpul certurilor cu miniştrii.

Summitul nu a avut loc deoarece sovieticii au insistat ca Churchill să meargă la Moscova, în timp ce Churchill dorea ca întâlnirea să aibă loc la Viena. Documentele mai arată că Churchill era decis să ţină Marea Britanie în afara conflictului ce începea să se contureze în Vietnam. (Ana-Maria
Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite