Scandalul diplomaţilor securişti face victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre oficialii din Guvernul de la Sofia acuzaţi că au colaborat cu Securitatea comunistă şi-au dat demisia. Ministrul pentru Diaspora, adjunctul ministrului de Interne şi consulul general al Bulgariei la Sankt Petersburg au renunţat la funcţii pentru a ajuta în procesul de lustraţie.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a semnat demisia ministrului pentru Diaspora, Bojidar Dimitrov, care a decis să părăsească Guvernul în plină dispută între Executiv şi Preşedinţie, în legătură cu „diplomaţii securişti". Ieri, şi adjunctul şefului de la Interne, Pavlin Dimitrov, a urmat gestul colegului său. Primul care a avut curajul şi demnitatea să se retragă a fost Gheorghi Mihov, consulul general al Bulgariei la Sankt Petersburg. Bojidar Dimitrov şi Boiko Borisov au relaţii personale apropiate, iar fostul ministru pentru Diaspora a afirmat că decizia sa de a demisiona a fost o favoare pentru premier. În schimbul acceptării demisiei titularului de la Diaspora, şeful Executivului i-a cerut preşedintelui Părvanov să-i recheme pe toţi diplomaţii deconspiraţi.

Citiţi şi: Chinezii află ce au căutat nemţii în Bulgaria

„Vreau ca acest episod să se încheie, astfel încât partenerii noştri euroatlantici să poată avea încredere în Bulgaria", a spus Borisov. „Bojidar Dimitrov este singura noastră excepţie. Diferenţa dintre el şi ceilalţi diplomaţi securişti este că el a participat la alegerile parlamentare din 2009 şi toată lumea ştia că are un dosar de securitate, dar oamenii l-au votat chiar şi aşa şi l-au ales în Parlament", a subliniat Borisov, citat de site-ul Novinite.

Preşedintele le ia apărarea securiştilor

Premierul şi ministrul de Externe, Nikolai Mladenov, i-au prezentat preşedintelui Gheorghi Părvanov o listă cu cei 192 de angajaţi ai Ministerului de Externe, printre care se numără şi 33 de diplomaţi aflaţi la post în străinătate, care au fost colaboratori şi agenţi ai Securităţii comuniste, cerând să aprobe retragerea lor. Demiterea acestora nu poate fi realizată decât printr-un decret semnat de preşedinte, care a spus deja că se opune. Borisov a declarat că UE şi NATO sunt alarmate de declaraţiile preşedintelui potrivit cărora respectivii ambasadori au contribuit la aderarea Bulgariei la aceste organizaţii. Părvanov se află şi el pe „lista neagră" a foştilor colaboratori şi agenţi, sub numele conspirativ „Goţe". Mladenov a subliniat că scandalul diplomatic care afectează Bulgaria şi aliaţii săi din 14 decembrie pune ţara într-o situaţie foarte jenantă, scrie cotidianul  „Dnevnik".

Handicap pentru aderarea la Schengen

„Scandalul cu ambasadorii care au fost agenţi ai serviciilor secrete comuniste a venit într-un moment foarte prost, în care guvernul nostru încearcă să-i convingă pe partenerii noştri din UE că suntem pregătiţi să intrăm în spaţiul Schengen şi să protejăm graniţele externe ale UE", a adăugat premierul bulgar. Borisov a afirmat că oficialii de la Bruxelles şi liderii statelor membre UE sunt foarte îngrijoraţi de declaraţiile lui Părvanov, care a spus  că mulţidintre diplomaţii care au lucrat pentru poliţia secretă comunistă au contribuit substanţial la integrarea Bulgariei în UE şi NATO în ultimii 20 de ani.

Controversa ameninţă să paralizeze diplomaţia bulgară, deoarece înlocuirea ambasadorilor nu este un lucru chiar uşor, având în vedere legislaţia bulgară. Este posibil ca decizia Guvernului să atragă lungi litigii la Curtea Constituţională în cazul în care preşedintele Părvanov contestă decizia premierului. Legea în baza căreia s-a făcut deconspirarea nu prevede că cei care au avut legături cu fosta Securitate să fie lustraţi. Ei îşi pot păstra posturile de funcţionari de stat, notează presa bulgară.

Gest de onoare

Bojidar Dimitrov a declarat că nu intenţionează să revină în Parlament, dorind să-şi reia postul de director al Muzeului Naţional de Istorie. El a anunţat că a luat decizia de a demisiona, pentru a nu compromite eforturile Guvernului de rechemare a diplomaţilor deconspiraţi. Fostul ministru pentru Diaspora a subliniat că nu este nici supărat, nici jignit.

Securiştii din ambasade trag după ei guvernanţi (Adelina Marini Jurnalistă EuInside, Bulgaria)

Nu este prima oară când în Bulgaria are loc un astfel de scandal. De-a lungul anilor au apărut informaţii despre mai mulţi înalţi oficiali de la Sofia care au colaborat cu poliţia politică bulgară în perioada comunistă sau care încă mai au legături cu serviciile secrete. Scandalul de acum a izbucnit după ce o comisie independentă oficială a investigat legăturile actualilor ambasadori ai Bulgariei şi ale funcţionarilor din Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia.  Problema este că în Bulgaria nu există o lege care să-i împiedice pe foştii colaboratori ai Securităţii să ocupe funcţii în aparatul guvernamental. Iar situaţia aceasta o avem în Bulgaria de la căderea comunismului, la 10 noiembrie 1989. Mă aştept totuşi ca ambasadorii, despre care există acum dovezi că au colaborat cu poliţia politică, să fie chemaţi de la post, pentru că au existat şi reacţii în mai multe ţări ale Uniunii Europene în care activează diplomaţii vizaţi. Câţiva foşti colaboratori ai Securităţii bulgare există şi în partidul la guvernare (inclusiv un ministru). Ei vor trebui să demisioneze. Premierul Boiko Borisov ştia despre legăturile lor cu poliţia politică şi totuşi i-a păstrat în funcţie, pentru că, aşa cum a spus, avea încredere în ei. Dar, acum, în condiţiile în care ambasadorii vor fi chemaţi de la post, şeful Guvernului s-a simţit nevoit să le ceară câtorva dintre colegii săi să se retragă din funcţie. 

s
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite