Scandalul din Marea Britanie îl costă pe Murdoch

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mogulul a pierdut miliarde de dolari din cauza scandalului ce a dus la închiderea tabloidului „News of the World“. Acţiunile News Corp continuă să scadă pe trei continente, în timp ce investitorii consideră că Rupert Murdoch ştia de practicile ilicite ale jurnaliştilor.

Acţiunile News Corp listate la bursele din Londra, New York şi Sydney sunt în continuă scădere pe fondul scandalului interceptărilor telefonice ilegale în care e implicată divizia britanică a companiei lui Rupert Murdoch. Reprezentanţii News Corp au anunţat că intenţionează să recumpere acţiuni în cadrul companiei în valoare de până la cinci miliarde de dolari, în încercarea de a tempera scăderea. Iniţiativa vine după ce investitorii au făcut presiuni în vederea susţinerii valorii acţiunilor. Preţul acţiunilor a scăzut cu 14% din 4 iulie, când a izbucnit scandalul care a dus la închiderea „News of the World". În urma acestei scăderi, News Corp a pierdut circa cinci miliarde de dolari.

Murdoch, dat în judecată de acţionari

Acţionarii News Corporation au catalogat drept „neconvingătoare" ideea că Rupert Murdoch nu a ştiut despre practicile ilicite ale jurnaliştilor de la „News of the World", informează website-ul c21media.net.  Amalgamated Bank of New York şi mai multe fonduri de investiţii dau în judecată News Corp, acuzându-l pe Murdoch că a folosit compania pentru a se îmbogăţi, fără a ţine seama de interesele acţionarilor.

„Pe durata mandatului său, Murdoch a considerat News Corp drept un borcan cu dulciuri al familiei sale, din care se putea servi oricând avea poftă", scriu reclamanţii în actele depuse la o instanţă din Delaware. Acuzaţiile datează din martie, când acţionarii ­l-au acuzat pe Murdoch şi de nepotism, după ce acesta a cumpărat Shine Group, compania fiicei sale Elisabeth, în cadrul unei tranzacţii în valoare de 675 de milioane de dolari. În urma acestei tranzacţii, Elisabeth Murdoch a fost numită de tatăl său în consiliul de administraţie al News Corp.

Mogulul, chemat la Parlament

Membrii Camerei Comunelor din Marea Britanie cer audierea lui Rupert Murdoch în scandalul interceptării convorbirilor telefonice de către jurnalişti ai trustului său. Comisia pentru Mass-Media din Camera Comunelor doreşte şi audierea lui James Murdoch, fiul magnatului şi preşedintele diviziei britanice a companiei, şi a directoarei trustului britanic, Rebekah Brooks. 

James Murdoch este cel care a decis să închidă tabloidul, în condiţiile desfăşurării de către poliţia britanică a unei ample anchete vizând procedeele adoptate de mai mulţi ani pentru obţinerea de informaţii - interceptarea convorbirilor telefonice a unor numeroase figuri ale vieţii publice, dar şi folosirea unor informatori plătiţi din poliţie.

SUA: un senator cere anchetă

Senatorul american Jay Rockefeller a cerut deschiderea unei anchete în SUA pentru a stabili dacă grupul de presă al lui Murdoch a recurs la practici similare şi peste Ocean. „Încurajez agenţiile competente să efectueze anchete, pentru a ne asigura că viaţa privată a americanilor nu a fost afectată", a afirmat democratul Rockefeller, preşedintele Comisiei pentru Comerţ din Senat. „Sunt îngrijorat de ideea că scandalul ascultărilor practicate de News Corp la Londra ar fi putut viza victimele atentatelor de la 11 septembrie sau alţi americani. Dacă este aşa, consecinţele vor fi grave", a spus el, referindu-se la informaţia publicată luni de presa britanică.  News Corp obţine cea mai mare parte a veniturilor sale de pe piaţa americană, unde deţine casa de filme Twentieth Century Fox şi reţeaua de televiziune Fox. 

„Sun" şi „Times", de vânzare

News Corp intenţionează, pentru moment fără succes, să vândă toate publicaţiile sale britanice, scrie „Wall Street Journal", care citează surse apropiate acestui dosar. Grupul ar fi sondat neoficial interesul potenţialilor cumpărători, dar, având în vedere contextul economic dificil pentru presă, niciun cumpărător nu şi-a manifestat interesul. Ideea ar putea fi avansată în următoarele şase luni, precizează „Wall Street Journal". Divizia britanică a News Corp deţine „The Sun", „The Times" şi „The Sunday Times".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite