Scandalul fregatelor se întoarce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie ia la bani mărunţi contractele BAE Systems, inclusiv cele încheiate cu România. Biroul pentru Fraude Grave (SFO) urmează să relanseze

>> Biroul pentru Fraude Grave din Marea Britanie ia la bani mărunţi contractele BAE Systems, inclusiv cele încheiate cu România.

Biroul pentru Fraude Grave (SFO) urmează să relanseze ancheta penală în legătură cu suspiciunile de corupţie la cea mai mare companie de armament din Marea Britanie, BAE Systems. Noile investigaţii vor include şi verificarea contractului încheiat de BAE cu România pentru vânzarea a două fregate britanice, în 2003.

Zeci de persoane cu funcţii de conducere în BAE urmează să fie interogate în următoarele două luni în legătură cu suspiciunile de mită care au implicat vărsarea unor comisioane secrete de peste 80 milioane de lire sterline, relatează "Sunday Times".

Banii ar fi fost plătiţi unor intermediari implicaţi în contracte guvernamentale profitabile în domeniul armamentului, semnate în Africa de Sud, Tanzania, România şi alte două ţări.

SFO examinează, de asemenea, un contract de 116 milioane de lire obţinut de BAE pentru întreţinerea şi modernizarea a două fregate britanice vândute României în 2003. La vremea izbucnirii scandalului, în 2006, au existat acuzaţii că un politician român rămas neidentificat a primit un comision secret de şase milioane de lire în legătură cu tranzacţia, reaminteşte publicaţia britanică.

Şase tranzacţii, sub semnul întrebării

Responsabili importanţi din BAE vor fi luaţi la întrebări în legătură cu şase tranzacţii separate din domeniul apărării unde există indicii în legătură cu plata unor comisioane către intermediari. Astfel, nu mai puţin de 75 milioane de lire s-ar fi plătit în cazul unei tranzacţii în valoare de 1,6 miliarde de lire sterline prin care avioane de luptă de tip Saab Gripen au fost vândute către Africa de Sud, unul dintre cele mai mari contracte de armament ale ţării.

SFO intenţionează să-i întrebe pe directorii BAE dacă au ştiut de mita plătită de intermediari unor oficiali şi miniştri sud-africani pentru a obţine contractul. Directorii BAE se pot aştepta, de asemenea, la întrebări despre alte afaceri, printre care un contract de un miliard de lire pentru a vinde avioane Gripen Cehiei în 2001.

Documente publice sugerează că au fost puse la cale aranjamente secrete pentru a plăti comisioane prin intermediul unor companii offshore către trei agenţi având legături cu mediul politic de la Praga.

Comisioane secrete pentru Pinochet

Sub lupa anchetatorilor mai intră şi vânzarea către guvernul din Tanzania a unui sistem radar în valoare de 28 milioane de lire sterline, în 2002. Există voci care susţin că preţul contractului a fost ridicat artificial şi că au fost plătite către agenţi din Tanzania comisioane de până la 30% din totalul contractului.

Contracte de vânzare a unor fregate vechi şi a altor tipuri de arme au fost încheiate şi cu Chile. S-ar părea că au fost plătite comisioane secrete chiar generalului Augusto Pinochet, fostul şef al statului acuzat de torturarea opozanţilor, susţine "The Sunday Times".

Noile investigaţii ale SFO vin la numai un an după ce fostul premier Tony Blair a dispus oprirea unei anchete separate de corupţie privitoare la afaceri cu armament încheiate de BAE cu Arabia Saudită. Gestul guvernului britanic a provocat un val de critici internaţionale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite