Scandalul Remeş, în variantă poloneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea publică din Varşovia a difuzat înregistrarea unei conversaţii telefonice a unei deputate din opoziţie, acuzată că a luat mită Cu trei zile înaintea alegerilor

Televiziunea publică din Varşovia a difuzat înregistrarea unei conversaţii telefonice a unei deputate din opoziţie, acuzată că a luat mită

Cu trei zile înaintea alegerilor parlamentare anticipate, un scandal mediatic mai vechi, în centrul căruia se află un deputat al opoziţiei, a fost repus pe tapet. Postul public de televiziune, controlat de gemeni, şi-a dat peste cap programul pentru a difuza conferinţa de presă a Biroului Central Anticorupţie, în care era dată publicităţii înregistrarea unei conversaţii telefonice a parlamentarei Beata Sawicka. Aceasta solicita bani în schimbul facilitării achiziţiei unor terenuri într-o zonă preferată de dezvoltatorii imobiliari.

Analiştii îşi aduc însă aminte că, în urmă cu doi ani, liberalii au fost învinşi pe ultima sută de metri. Lucru care s-ar putea întâmpla şi în prezent, partidul Lege şi Justiţie, aflat la guvernare, putând scoate oricând "un iepure din pălărie". Campania electorală a fost considerată mai degrabă "plictisitoare", cu excepţia ultimei săptămâni, când au apărut acuzaţii de o parte şi de alta.

După un scenariu pus în practică şi la alegerile din 2005, o afacere veche a fost readusă în atenţie într-un mod spectaculos, amintind de cazul Remeş din România. În urmă cu trei săptămâni, au apărut acuzaţii de corupţie la adresa unei foste deputate a Platformei Civice (PO), Beata Sawicka. După ce a ţinut câteva zile capul de afiş al principalelor cotidiene, cazul a fost dat uitării. Până marţi, când Biroul Central Anticorupţie, un organism înfiinţat de fraţii Kaczynski, a ţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat dovezile privind acuzaţia la adresa fostei membre a PO.

Pe o casetă video, Beata Sawicka apare acceptând mită de la un ofiţer al Biroului. Fosta deputată îi promitea în schimb ajutor pentru achiziţionarea unui teren într-o zonă preferată de dezvoltatorii imobiliari. Ofiţerii au prezentat şi înregistrarea unei discuţii între Beata Sawicka şi Wojciech Picheta, deputată a Platformei Civice, încercând astfel să extindă acuzaţiile de corupţie la nivelul întregului partid.

În lumina acestor dezvăluiri, preşedintele partidului, Donald Tusk, a anunţat că Wojciech Picheta a fost exclusă din partid, dar a ţinut să precizeze că deputata nu a avut nicio legătură cu afacerile în care a fost implicată Beata Sawicka. În schimb, Zbigniew Wasserman, ministrul coordonator pentru serviciile speciale, a subliniat că este pentru prima dată în istoria recentă a Poloniei când un parlamentar este prins într-un astfel de flagrant.

Relaţia cu SUA, o altă miză a alegerilor

Alegerile legislative de duminică din Polonia ar putea transforma Varşovia într-un aliat dificil pentru Statele Unite, dacă premierul Jaroslav Kaczynski va pierde puterea, sunt de părere mai mulţi analişti. Miza acestui scrutin nu o reprezintă doar prelungirea prezenţei trupelor poloneze în Irak sau amplasarea componentelor scutului antirachetă pe teritoriul acestei ţări, ci şi viitorul relaţiilor Poloniei cu Uniunea Europeană şi Statele Unite. Liderul opoziţiei, Donald Tusk, a anunţat deja că Platforma Civică, partidul de centru pe care îl conduce şi care desfăşoară o campanie puternică împotriva conservatorilor aflaţi la guvernare, nu şi-ar dori legături prea strânse cu Washingtonul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite