Scandal de corupţie în guvernul ceh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul de la Praga a fost la un pas de a fi demis după o afacere oneroasă cu fonduri UE. Ministrul Mediului,care a trebuit să părăsească guvernul, este acuzat de corupţie cu fonduri europene.

De o săptămână, Cehia este cuprinsă de un scandal de corupţie la nivel înalt care a determinat demiterea lui Pavel Drobil, ministrul Mediului şi vicepreşedinte al ODS (Partidul Democratic Civic), membru al coaliţiei guvernamentale. A fost demis şi şeful poliţiei, Oldrich Martinu. Se pare că la indicaţiile ministrului mediului, consilierul guvernamental Martin Knetig i-a  cerut lui Libor Michalik (fostul responsabil al Fondului Naţional de Mediu) să orienteze prin anumite canale apropiate de ODS 500 de milioane de euro, bani primiţi de la Uniunea Europeană pentru un proiect de mediu.

Citiţi şi:

Sondaj: cehii consideră minoritatea rromă o sursă de criminalitate

Spre ghinionul lui Knetig, Michalik a înregistrat convorbirea. În favoarea deturnării fondurilor a mai intervenit un alt angajat al ministerului. Indignat, Michalik s-a adresat atunci premierului Petr Necas care, în loc să ia măsuri,  a transmis e-mail-ul respectiv chiar ministrului Mediului, un vechi prieten.

Ceartă în coaliţie

Pavel Drobil a încercat să-l convingă pe Michalik să renunţe la plângere. Acesta s-a dovedit însă decis să meargă mai departe şi a trimis înregistrarea cotidianului "Mlada Fronta dnes". Între timp, cu sprijinul şefului poliţiei şi al ministrului de interne, Drobil l-a demis pe Michalik, dar , odată cu izbucnirea scandalului iscat de dezvăluiri, a fost obligat să-şi dea el demisia, spre regretul preşedintelui Vaclav Klaus cu mari simpatii faţă de fostul ministru al Mediului. Şeful statului a sugerat chiar că nu Drobil ar fi vinovat de scandal, iar alte surse afirmă, potrivit "Lidove noviny", că el ar fi fost declanşat de un alt membru al coaliţiei guvernamentale, care ar fi vrut să câştige licitaţia  pentru proiectul UE.

Lucrurile sunt cu atât mai neplăcute pentru premierul Necas cu cât, la venirea lui la putere, el a promis transparenţă totală în viaţa publică şi eradicarea "tumorii  canceroase a societăţii", cum a denumit corupţia. Profitând de ocazie, Partidul Social-Democrat ceh ,de opoziţie, a prezentat o moţiune de cenzură, acuzându-l pe premier de ascunderea adevărului. În condiţiile în care un al treilea membru al guvernului a ameninţat că va părăsi coaliţia, numai intervenţia preşedintelui Vaclav Klaus care a ajuns la o înţelegere secretă cu această formaţiune, a salvat guvernul de coaliţie , aflată la putere numai de cinci luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite