Scandal SUA - Rusia privind adopţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii ruşi au anunţat ieri că vor suspenda toate adopţiile copiilor din Rusia de către cetăţeni americani. Măsura a fost luată ca reacţie la scandalul declanşat săptămâna trecută de cazul lui Artyom, un copil rus de şapte ani care a fost trimis înapoi la Moscova, neînsoţit, de către mama sa adoptivă, din Tennessee.

Gestul americancei a declanşat indignare în Rusia, iar Moscova susţine că e nevoie de noi reguli înainte ca adopţiile să poată fi reluate.

Mai citeşte şi:

VIDEO Furie în Rusia: Mamă din SUA trimite înapoi băiatul rus pe care-l adoptase

Departamentul de stat de la Washington va trimite la Moscova o delegaţie la nivel înalt pentru a purta discuţii privind un viitor acord. 

Circa 3.000 de familii afectate

Peste 250 de familii de americani se află aproape de finalul procesului de adopţie şi erau pe punctul de a-şi alege copiii ruşi, dar nu vor fi lăsaţi să facă acest lucru până când nu sunt aprobate noile reguli, au declarat oficialii ruşi.  În total,  circa 3.000 de familii de americani au început procesul de adopţie, scrie „New York Times". Oficialii ruşi spun că vor continua să accepte cererile din partea potenţialilor părinţi adoptivi. 

În Statele Unite, Rusia a reprezentat anul trecut a treia sursă de copii adoptivi, cu 1.586 de adopţii, după China şi Etiopia. Peste 50.000 de copii ruşi au fost adoptaţi în SUA din 1991.

„Ultima picătură"

Micuţul Artyom, care fusese numit Justin de mama sa din America, a sosit la Moscova săptămâna trecută, neînsoţit pe parcursul zborului de la Washington. El a prezentat autorităţilor o scrisoare de la mama sa adoptivă în care aceasta spune că nu mai poate să îl stăpânească.  

Mama, Torry Ann Hansen, o asistentă medicală din Shelbyville (Tennessee), a scris că băiatul e „violent şi are grave probleme psihice". Ea a adăugat  că a fost „minţită şi indusă în eroare de angajaţii orfelinatului rusesc" în ceea ce priveşte problemele copilului.  Femeia e anchetată acum de autorităţile din SUA. 

Presa americană a prezentat adesea cazurile unor copii din Rusia care au fost trataţi rău de părinţii americani adoptivi. Paisprezece copii ruşi au murit din cauza abuzurilor sau neglijenţei părinţilor adoptivi, în SUA, din 1996, potrivit oficialilor ruşi, care au numit cazul Artyom „ultima picătură". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite