Scandal la vârful Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Günter Verheugen riscă să îşi piardă şi soţia, şi postul de la Bruxelles din cauza relaţiei extraconjugale cu şefa sa de cabinet. Günter Verheugen, vicepreşedinte al Comisiei

Günter Verheugen riscă să îşi piardă şi soţia, şi postul de la Bruxelles din cauza relaţiei extraconjugale cu şefa sa de cabinet.

Günter Verheugen, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru industrie, este acuzat de un politician german, Katrin Fuchs, că a promovat-o pe Petra Erler în funcţia de şef de cabinet ca urmare a relaţiei personale dintre ei, şi nu pe baza unor merite profesionale deosebite. Revista "Bunte" susţine că politicianul german a minţit presa şi poate chiar pe preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, care a susţinut numirea
sa în funcţia de vicepreşedinte.

Katrin Fuchs, prietenă cu soţii Verheugen de peste 20 de ani, a declarat pentru "Bunte" că fostul comisar pentru extindere i-a mărturisit anul trecut că are o relaţie cu Petra Erler încă din 2005. Cum promovarea lui Erler a avut loc în aprilie 2006, ea încalcă regulamentul Comisiei Europene, care interzice unui membru să îşi avanseze iubita sau soţia.

De la declanşarea scandalului, Jose Manuel Barroso l-a sprijinit în mai multe rânduri pe Verheugen, chiar dacă mai mulţi politicieni de la Bruxelles i-au cerut demisia acestuia. De altfel, potrivit unor surse apropiate Comisiei, şi cancelarul german ar fi intervenit în favoarea comisarului pentru industrie pe lângă Barroso. Angela Merkel s-a temut că o demitere a social-democratului Günter Verheugen ar putea afecta coaliţia destul de fragilă de la Berlin, dintre SPD şi CDU.

Potrivit presei germane, singurii înlocuitori pentru Verheugen ar fi fost actualii deţinători ai portofoliilor Finanţelor, Afacerilor Externe sau Mediului, oameni de care Partidul Social-Democrat nu s-ar putea dispensa prea uşor, fiind vitali pentru viitoarea campanie electorală. Pe de altă parte, creştin-democraţii ar presa-o pe Merkel să numească un comisar din rândul lor, mişcare ce i-ar deranja pe partenerii de coaliţie.

Barroso are de pierdut

Demiterea lui Günter Verheugen nu este dorită nici de Jose Manuel Barroso, întrucât i-ar afecta propria agendă. El are nevoie de sprijin puternic din partea Germaniei pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Un oficial de la Bruxelles a motivat neluarea unei măsuri în acest caz prin lipsa unor probe. "Barroso l-a crezut pe Verheugen pe cuvânt", a precizat sursa citată, adăugând că alta ar fi situaţia dacă ar apărea dovezi clare. "Pactul" dintre Merkel şi Barroso ar fi putut funcţiona. Numai că povestea a apărut din nou în atenţia publică după ce luna trecută Gabriele Verheugen a anunţat că divorţează.

Afacere veche

Afacerea cu iz sexual a izbucnit anul trecut, când "Bunte" a publicat fotografii cu Günter Verheugen şi Petra Erler plimbându-se de mână într-o staţiune din Lituania. La puţin timp, cei doi au fost fotografiaţi în timp ce făceau plajă la nudişti. Comisarul a dat în judecată publicaţia, acuzând-o de calomnie. Numai că presa germană a fost pe urmele lui, surprinzându-l de mai multe ori pe oficialul de la Bruxelles în timp ce părăsea locuinţa amantei sau îi cumpăra trandafiri roşii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite