Scandal politico-financiar în Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul naţionaliştilor, Jan Slota, a amanetat pentru 50 milioane de coroane oraşul Zilina, pe care îl "păstorea" ca primar în 1992 Cu 16 ani în urmă, pe când era edilul oraşului

Liderul naţionaliştilor, Jan Slota, a amanetat pentru 50 milioane de coroane oraşul Zilina, pe care îl "păstorea" ca primar în 1992

Cu 16 ani în urmă, pe când era edilul oraşului Zilina, Jan Slota, la ora actuală liderul Partidului Naţionalist Slovac, aflat la guvernare, a amanetat în secret oraşul pentru 50 milioane de coroane, informează cotidianul slovac "SME", citat de MTI.

În 1992, Slota, fără ştirea consiliului orăşenesc, a garantat, în numele oraşului, un credit de 50 milioane de coroane, aparţinând unui investitor particular. Acesta a promis că va construi un supermarket, care nici până în zilele noastre nu a fost finalizat.

Populaţia oraşului cu 85.000 de locuitori (cunoscut şi pentru faptul că uzina de autoturisme sud-coreene Kia-Hyundai şi-a deschis aici prima linie de producţie din Europa) numeşte scheletul construcţiei părăginite "castelul bântuit", deoarece între zidurile lui au murit mai mulţi oameni.

Un băieţel de şapte ani s-a înecat în apa din subsol şi câţiva tineri au ales ruinele pentru a-şi pune capăt zilelor. Întrebat de ziarişi, întreprinzătorul nu a vrut să dea nicio declaraţie, iar Slota (devenit între timp al doilea cel mai popular politician din Slovacia după premierul socialist Robert Fico) nu a mai răspuns la telefon.

Recuperatorii din Samoa pun pe jar consiliul

Între timp, datoriile au ajuns la 200 de milioane, iar o firmă cu sediul în Samoa, care a preluat poliţa, cere consiliului orăşenesc din Zilina să plătească. Singura scăpare a oraşului ar fi că Slota nu a respectat legea şi a semnat poliţa fără să se consulte şi să ceară aprobarea consilierilor.

Actualul primar nu a dorit nici el să comenteze ştirea deoarece se teme că informaţiile din presă "ar putea influenţa Tribunalul Suprem în sensul unei decizii nefavorabile pentru oraş". Situaţia ar fi dintre cele mai neplăcute deoarece Zilina, cu un buget de 1,3 miliarde de coroane şi cu datorii de 930 de milioane, nu ar putea plăti, a declarat Dusan Manak, unul dintre consilieri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite