Scandal financiar la Departamentul de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie privată de securitate, finanţată de guvern, a cheltuit sute de mii de dolari pe echipamente care nu au fost folosite. O anchetă a Congresului american a scos la iveală faptul că

O companie privată de securitate, finanţată de guvern, a cheltuit sute de mii de dolari pe echipamente care nu au fost folosite.

O anchetă a Congresului american a scos la iveală faptul că Departamentul de Stat nu poate justifica mare parte dintr-un contract în valoare de peste 1,2 miliarde de dolari acordat DynCorp, o companie privată de securitate din Virginia.

Potrivit contractului datând din 2004, firma trebuia să asigure securitatea diplomaţilor americani din Irak şi Afganistan, să se ocupe de antrenarea poliţiilor locale şi să diminueze traficul internaţional de droguri.

În ultimii patru ani, sumele pe care Departamentul de Stat le-a virat către firmele private de securitate au crescut de la un miliard la patru miliarde anual, dar numărul angajaţilor care se ocupă de modul în care sunt cheltuiţi banii a rămas acelaşi.

Numai Biroul Internaţional al Narcoticelor din cadrul Departamentului de Stat a alocat în această perioadă 2,2 miliarde de dolari pentru eradicarea traficului internaţional de droguri şi pentru pregătirea poliţiştilor din Irak şi Afganistan, aproape jumătate din bani ajungând la DynCorp.

Potrivit inspectorului general pentru reconstrucţia Irakului, Stuart Bowen, cel care a coordonat ancheta, Biroul a recunoscut că nu prea ştie exact pe ce a cheltuit banii DynCorp. Potrivit raportului, care citează membri ai poliţiilor din Irak şi Afganistan, de cele mai multe ori angajaţii companiei s-au dovedit a fi slab pregătiţi şi au solicitat sume prea mari pentru pregătirea noilor recruţi.

În plus, multe echipamente care au costat sute de mii de dolari nu au fost folosite niciodată, iar gărzile au preferat să locuiască la hotel, şi nu în cazărmi. Ancheta Congresului survine la puţin timp după scandalul în care a fost implicat un alt contractor privat de securitate. Luna trecută, guvernul irakian a anulat licenţa de activitate a firmei private de securitate Blackwater, după ce agenţi ai contractorului american au ucis 10 civili.

Colaborare veche

Colaborarea dintre guvernul american şi DynCorp a început în 1994, când firma texană a obţinut un contract pentru a asigura paza diplomaţilor americani din Haiti.

În următorii ani, DynCorp a mai primit contracte în valoare de 250 milioane de dolari pentru a acţiona în Bosnia şi Kosovo. După invazia din Afganistan, în 2001, contractorul a ajuns să primească peste 400 milioane de dolari anual, ocupându-se printre altele, de paza preşedintelui afgan, Hamid Karzai. Foşti oficiali ai Departamentului de Stat susţin că angajaţii companiei erau mult prea agresivi.
După mai multe plângeri din partea oficialilor afgani şi europeni, ei au fost retraşi, dar Departamentul de Stat a precizat că nu are ce să le reproşeze.

Un trilion de dolari, cheltuiţi de Bush în Irak şi Afganistan

Preşedintele american George W. Bush va cheltui mai mult de un trilion de dolari pentru operaţiuni militare până în momentul în care îşi va încheia mandatul, la finele anului 2008. Suma este mai mare decât cea cheltuită, în total, pentru conflictele din Coreea şi Vietnam, informează cotidianul britanic "The Independent". În plus, sunt semne îngrijorătoare că Bush pregăteşte în cursul mandatului său atacarea Iranului.

Săptămâna aceasta, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să aloce până la Crăciun fonduri de urgenţă în valoare de 46 miliarde de dolari, justificând întreaga sumă prin nevoia de a îmbunătăţi bombardierele de tipul B-2. În replică la cererea lui George Bush, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a precizat că fondurile pentru mai puţin de 40 de zile în Irak ar putea asigura tratamentul medical pentru 10 milioane de copii pe parcursul unui an.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite