Scandal la Teatrul Naţional din Praga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţiei lui Vaclav Havel i s-a refuzat un rol într-o piesă scrisă chiar pentru ea. Punerea în scenă a unei noi piese al cărei autor este fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, a fost

Soţiei lui Vaclav Havel i s-a refuzat un rol într-o piesă scrisă chiar pentru ea.

Punerea în scenă a unei noi piese al cărei autor este fostul preşedinte al Cehiei, Vaclav Havel, a fost amânată pe fondul unor controverse legate de rolul principal. Havel insistă ca rolul să îi fie dat soţiei sale, Dagmar, o cunoscută actriţă de comedie, dar Teatrul Naţional din Praga refuză.

Reîntoarcerea lui Vaclav Havel în teatru după o pauză de 20 ani a fost aşteptată cu nerăbdare şi de public, şi de critici. Noua piesă scrisă de Vaclav Havel, al cărei titlu poate fi tradus prin "Plecarea", promite să dezvăluie mai mult din personalitatea unui om prins mereu între politică şi teatru, scrie BBC. Conţinutul noii sale piese este un secret păzit cu străşnicie, dar se ştie că subiectul principal se concentrează pe problemele unui politician care încearcă să abandoneze puterea.

Refuz pe motiv că nu este angajata teatrului

Teatrul Naţional din Praga, unde urma să fie pusă în scenă noua sa piesă, a argumentat că nu poate accepta cererea lui Vaclav Havel de a-i fi oferit soţiei sale rolul principal fiindcă nu e de acord să dea rolul unei actriţe care nu e angajată a teatrului. Fostul preşedinte insistă însă că a scris piesa special pentru soţia sa şi a precizat că va căuta un al teatru care să pună în scenă piesa.

"A fost prezentă când scriam piesa în SUA, în urmă cu câteva luni, a trăit alături de mine, am scris-o pentru ea, mi-am imaginat-o pe ea în piesă, voiam să ne întoarcem la teatru împreună", a spus fostul preşedinte ceh. Directorul instituţiei, Ondrej Cerny, a spus că mai există încă o speranţă de rezolvare a situaţiei. "Teatrul Naţional ar vrea în continuare să pună în scenă cea mai recentă dramă scrisă de Vaclav Havel. Vom încerca să deschidem noi discuţii, departe de ochii şi urechile presei. "Aş prefera ca publicul şi criticii să se ocupe de piesa mea şi de montarea ei în locul unor speculaţii şi jumătăţi de adevăr despre pregătirea ei."

Cu un ochi la dramaturgie, cu altul la politică

Havel, în vârstă de 70 de ani, dramaturg şi fost disident, a fost preşedintele Cehoslovaciei după căderea comunismului, din decembrie 1989 până în 1992, iar după destrămarea statului din 1993 a devenit preşedintele Cehiei, funcţie pe care a ocupat-o din ianuarie 1993 până în februarie 2003. Soţia sa, actriţa Havlova, 54 de ani, pe numele de fată Veskrnova, a jucat în zeci de producţii de televiziune, în aproape 50 de filme, şi a avut în jur de 50 de roluri în teatru, între 1974 şi 1996. Ea a renunţat la cariera de actriţă după ce s-a căsătorit cu Havel, pe atunci preşedintele Cehiei, în ianuarie 1997.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite