Satul Fântânele se mută în capitala Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de ţigani din localitatea situată în apropierea Bucureştiului s-au mutat în cartierul berlinez Neukölln, iar cei rămaşi acasă visează să ajungă cât mai repede în paradisul german.

Circa 700 de rromi care fac parte din comunitatea penticostală din satul Fântânele, situat la circa 35 de kilometri de Bucureşti, s-au mutat în cartierul berlinez Neukölln, scrie publicaţia germană „Der Spiegel", preluată de Deutsche Welle.

Aproximativ 500 dintre aceştia stau într-un complex de locuinţe de pe Harzer Strasse. În fapt, la această adresă din cartierul berlinez cu cea mai mare pondere de străini, s-a constituit „un al doilea sat Fântânele", comentează „Der Spiegel".

În acest timp, în Roânia, în Biserica Penticostală din Fântânele, cei încă rămaşi acasă se roagă pentru familiile lor din Germania şi pentru cancelarul Angela Merkel. „Angela, eşti mama Europei, te iubim", spune cu entuziasm unul dintre săteni, încântat că Merkel îi primeşte pe rromi în Germania, spre deosebire de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care îi expulzează.

De la o poveste de iubire

Locuitorii din Fântânele speră să ducă o viaţă mai bună în „Paradisul Neukölln", chiar dacă acesta este cel mai sărac cartier din întreaga Germanie, după cum subliniază autorul articolului.

Totul a început cu o poveste de dragoste. La sfârşitul anilor '90, un tânăr german, Volker P., acum în vârstă de 35 de ani, originar din Saxonia, şi-a pierdut locul de muncă în construcţii şi a venit la Berlin, sperând să-şi găsească o slujbă. În cele din urmă, a ajuns să trăiască din ajutorul social. La Berlin, a cunoscut un bărbat originar din Fântânele şi, după un timp, a ajuns să viziteze acest loc. S-a îndrăgostit de sora acestuia şi a luat-o de soţie.

N-a trecut mult până ca rudele soţiei -părinţi, fraţi, surori, cumnaţi, veri şi verişoare - să sosească la Berlin. Au venit şi prieteni, şi vecini. Iar cum Volker P. cunoaştea legislaţia germană le-a dat o mână de ajutor nou-veniţilor. Pentru a putea obţine drept de şedere permanent, aceştia şi-au deschis o afacere. 

Cum banii nu le ajungeau pentru traiul zilnic, a intervenit statul social german, notează Deutsche Welle. Ajutorul social şi alocaţia pentru copii, deloc nesemnificativă, având în vedere că mulţi dintre nou-veniţi au 10 copii sau mai mulţi, le oferă un trai mai bun decât aveau în România.  Povestirile celor sosiţi în Germania îi determină şi pe cei rămaşi acasă să-şi facă bagajele şi să pornească la drum pentru a ajunge şi ei în „paradis".

Un subiect încă fierbinte

Din 2007, de la aderarea României la Uniunea Europeană, şi până astăzi, mai arată „Der Spiegel", numărul cetăţenilor români stabiliţi în Germania aproape s-a dublat.

La scurt timp de la aderarea României şi Bulgariei, presa de la Berlin a scris de mai multe ori că Europa Occidentală are acum o nouă problemă - „problema rromă", iar ţările din Vest care au cel mai mult de suferit sunt Franţa, Italia şi Germania. 

Problema rromilor s-a transformat zilele acestea în subiect de campanie electorală în Franţa. Candidatul socialist la prezidenţiale François Hollande a criticat dur politica Administraţiei Nicolas Sarkozy faţă de rromi.

„Am denunţat în permanenţă şi voi continua să denunţ stigmatizarea periculoasă lansată în august 2010 la adresa rromilor: expulzări brutale, stigmatizarea unui grup, interdicţii de a munci şi de a beneficia de educaţie", a scris Hollande într-o scrisoare adresată asociaţiei Romeurope.

În acelaşi timp, un raport al Amnesty International ce urmează să fie publicat astăzi arată că situaţia rromilor în Europa este „mai precară ca niciodată", notează „The Independent".

Organizaţia denunţă sărăcia, excluderea şi abuzurile la care aceştia sunt supuşi atât în estul, cât şi în vestul continentului, îndemnând guvernele europene să abordeze problemele cu care se confruntă cele 10-12 milioane de rromi din Europa. Potrivit Raportului, în Republica Moldova, 59% din rromi trăiesc în „sărăcie absolută", în timp ce în Slovacia, peste două treimi din copiii rromi sunt instituţionalizaţi.

700 de rromi din satul Fântânele s-au mutat în cartierul berlinez Neukölln.

Înapoi spre  „dulcea Franţă"

Încercările repetate ale rromilor de a se instala în Europa occidentală sunt aduse în atenţie şi de presa franceză. „Le Point" a publicat un reportaj referitor la o familie de ţigani care a fost expulzată din Franţa, dar, pentru că niciunul dintre ei nu se mai simte acasă în România, pleacă din nou spre Hexagon. Ajung să se instaleze pe Coasta de Azur. Rromii în cauză susţin că în România nu pot să muncească şi nu-şi permit să-şi trimită copiii la şcoală. Aşa că, după ce au fost expulzaţi, au visat la un singur lucru: să se întoarcă. Anul trecut, circa 9.000 de rromi au fost repatriaţi în România, scrie publicaţia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite