Satul din munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kandovan este un sat turistic iranian săpat în stâncile munţilor, într-un cadru natural de poveste Kandovan (ortografiat şi Candovan, dar citit Şandovan) este un sat turistic situat la

Kandovan este un sat turistic iranian săpat în stâncile munţilor, într-un cadru natural de poveste

Kandovan (ortografiat şi Candovan, dar citit Şandovan) este un sat turistic situat la 650 de kilometri nord-vest de capitala iraniană Teheran. Localitatea este de notorietate internaţională, datorită faptului că toate casele sunt săpate în stâncă, pe culmile nordice ale munţilor Sahand. Sătenii pun afişe prin care informează călătorii că le pot vizita casa contra cost.

Aşezarea Kandovan, faimoasă în întreaga lume pentru "imobilele" săpate în stânci uriaşe, se află în apropiere de Osku şi Tabriz. Case bizare, adăpostite în conuri naturale, datează de mai bine de 3.000 de ani şi sunt încă locuite.

Localitatea iraniană care le cuprinde este renumită şi pentru frumuseţea peisagistică, de basm. A devenit o staţiune populară cu hoteluri şi restaurante pentru turişti. Izvoarele minerale din zonă sunt de asemenea foarte apreciate de vizitatori şi se crede că sunt un remediu pentru bolile de rinichi. Un râu care pleacă din vârfurile munţilor Sahand curge tumultuos la vale.

Peşteri transformate în locuinţe

Localnicii îşi sapă în stânci bucătării, holuri şi camere, le fac ferestre pe care le decorează cu geamuri colorate.
Se spune că strămoşii lor s-au instalat aici din calea unei invazii mongole.

S-au ascuns în peşteri pe care mai târziu le-au transformat în locuinţe permanente. Principalele ocupaţii ale oamenilor din Kandovan sunt cultivarea pământului şi creşterea animalelor. Ei sunt un exemplu viu al adaptării umane la condiţiile vitrege, neobişnuite. Şoseaua care duce de la Tabriz la Kandovan traversează această zonă cu opere de artă naturală.

Intrarea în sat, contra cost

Cine ajunge la Tabriz şi spune Kandovan este dirijat imediat spre un microbuz. Se ajunge la destinaţie pe ruta Osku. La Osku, orăşel situat la circa patruzeci de kilometri de Tabriz, se schimbă mijlocul de transport spre Kandovan.

Nu este complicată transbordarea, fiindcă toată lumea se îndreaptă în aceeaşi direcţie. Intrarea în sat este cu plată atât pentru maşini, cât şi pentru autobuz. Imediat ce se intră în localitate se zăresc ciudatele locuinţe săpate în stâncă.

Unele dintre ele sunt transformate în grajduri sau în adăposturi pentru păsări. Sătenii circulă pe spatele măgarilor. Vizitatorii pot zări pisici de talie mică, dar într-o formă mai bună decât felinele de oraş. Femeile din Kandovan nu poartă neapărat şaluri (văluiri) negre, ci colorate (albastre sau bej) cu diferite motive (flori, geometrice).

Plăcerea de a bea ceai în natură

Câmpurile din zonă sunt foarte verzi, acoperite de multă vegetaţie alpină şi trifoi mare, ceea ce face ca vizitatorii să-şi imagineze cu greu că se află în Iran. Localnicii petrec orele lungi ale după-amiezei aşezaţi pe pături cu un samovar de ceai alături. Nu le plac turiştii care lasă gunoaie la picnic. Femeile vorbesc mult şi sunt cu ochii pe copii.

Cea mai mare plăcere pentru familiile din Kandovan este să stea în mijlocul naturii, să bea ceai şi să mănânce fructe. Aici, pe malul râului se află un "bazar", unde se găsesc toate mirodeniile din lume şi o bogată ofertă de miere.

Cine nu ştie farsi (limba locală) este greu să înţeleagă ce spune populaţia autohtonă. Pe malul râului care trece prin sat sunt multe cafenele. Pe mesele acoperite de covoare, oaspeţii străini se delectează cu sucuri (zam-zam) şi cafele, într-o atmosferă unică dominată de miresme dulcege de trandafiri.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite