Satelitul periculos a fost distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moscova şi Beijingul s-au arătat îngrijorate de această operaţiune. Satelitul-spion care urma să se prăbuşească pe pământ a fost distrus cu succes cu o rachetă lansată de pe o navă a

Moscova şi Beijingul s-au arătat îngrijorate de această operaţiune.

Satelitul-spion care urma să se prăbuşească pe pământ a fost distrus cu succes cu o rachetă lansată de pe o navă a Marinei americane. Operaţiunea, care a avut loc în Oceanul Pacific, a fost evaluată la 30 milioane de dolari. Doi înalţi responsabili americani estimează că principalul obiectiv al misiunii a fost atins. Este vorba de distrugerea rezervorului cu carburant toxic de pe satelit.

Satelitul, de mărimea unui autobuz, era scăpat de sub control şi se afla pe o orbită descendentă, înainte de a intra în atmosfera terestră. A fost lovit la altitudinea de 210 de kilometri deasupra pământului. Operaţiunea a avut loc la ora 3.26 (GMT).

Racheta tactică modificată (SM-3), care l-a distrus, a fost lansată de pe nava USS "Lake Erie". Misiunea obişnuită a acesteia este atacarea rachetelor inamice.

"Cvasitotalitatea resturilor rezultate în urma impactului dintre rachetă şi satelit urmează să ardă în 24 până la 48 de ore", se arată în comunicatul dat publicităţii de Departamentul Apărării din SUA. Potrivit acestui document, interceptarea satelitului a fost confirmată de o reţea de senzori tereştri, aerieni, marini şi spaţiali.

Reacţii după operaţiune


Armata SUA precizează că în 24 de ore va avea şi confirmarea că rezervorul de hidrazină, un combustibil foarte toxic, a fost distrus. Este pentru prima oară când s-a apelat la o astfel de soluţie. Moscova şi Beijingul şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această operaţiune. Washingtonul a explicat în repetate rânduri că principala sa intenţie a fost protejarea oamenilor de eventualele efecte nefaste ale prăbuşirii satelitului.


Însă unele ţări, cum ar fi Rusia, cred că - în realitate - SUA au profitat de situaţie pentru a efectua un test antirachetă şi a-şi demonstra capacitatea de a distruge sateliţi în spaţiu. China a anunţat ieri că se afla în stare de alertă, din cauza posibilelor căderi de resturi din satelitul distrus. Comentariul ministrului chinez de externe a survenit la câteva ore după ce Pentagonul a anunţat reuşita operaţiunii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite