Şase criminali de război, încă în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După arestarea lui Radovan Karadzici, opinia publică se întreabă ce se întâmplă cu ceilalţi "clienţi" ai instanţelor penale internaţionale Fostul lider al sârbilor bosniaci a ajuns

După arestarea lui Radovan Karadzici, opinia publică se întreabă ce se întâmplă cu ceilalţi "clienţi" ai instanţelor penale internaţionale

Fostul lider al sârbilor bosniaci a ajuns pe băncile Tribunalului Penal Internaţional. Lista cu "most wanted criminals" mai conţine şase nume.

Preşedintele Sudanului, Omar Hassan al-Bashir, a fost acuzat recent de genocid şi de crime împotriva umanităţii de către Curtea Penală Internaţinală (CPI), după ce a susţinut o campanie de cinci ani de crime, violenţe şi înfometare.

Bashir este considerat principalul vinovat de moartea confirmată a cel puţin 35.000 de persoane, în urma campaniei de epurare etnică dusă în Darfur de trupele guvernamentale şi de miliţiile Arab Janjaweed. Locul doi pe lista "celor mai căutaţi" este deţinut de Joseph Kony, liderul Armatei Rezistenţa Domnului din Uganda, care în mai 2005 a fost acuzat de CPI de crime de război şi împotriva umanităţii comise în 20 de ani de lupte duse împotriva trupelor guvernamentale.

Conform actului de acuzare, el este vinovat de moartea a zeci de mii de persoane şi de strămutarea altor două milioane. Pe capul lui a fost pusă o recompensă de 1,7 milioane de dolari.

Mladici, în compania unui multimilionar

Ratko Mladici, fostul general al sârbilor bosniaci, ocupă locul trei, după ce, în 1995, Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie a formulat împotriva sa 15 capete de acuzare, printre care se află genocid şi crime împotriva umanităţii. Următorul pe listă este multimilionarul rwandez Felicien Kabuga, fost preşedinte al comitetului "Fonds de Defense Nationale", care a sprijinit guvernul (inclusiv cu arme) în campania de teroare dusă împotriva minorităţii tootsi.

În 1998, Kabuga a fost acuzat de Tribunalul Penal Internaţional pentru Rwanda de genocidul din 1994, crime împotriva umanităţii şi violarea Convenţiei de la Geneva.

Lista continuă cu Bosco Ntaganda, supranumit "Terminator", liderul militar al miliţiilor "National Congress for the Defense of the People" (CNDP) din Congo. Pe numele lui, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pentru recrutarea şi folosirea copiilor în activităţi militare.

Aribert Heim, o relicvă nazistă

Supranumit "Doctorul Moarte" din cauza "operaţiilor" făcute fără anestezic, Heim este acuzat de Germania pentru crimele comise în lagărul de concentrare de la Mauthausen. A reuşit să fugă în America de Sud în 1962, după ce a scăpat de proces în Germania. Centrul "Simon Wiesenthal" (care bănuieşte că Heim s-ar afla în Chile) a pus pe capul lui o recompensă de 495.000 de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite