Sarkozy va face din Paris o metropolă maritimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele doreşte revitalizarea capitalei franceze după un plan conceput de Napoleon. Actualul Port Le Havre,aflat la gura de vărsare a Senei, adică la 160 de kilometri distanţă de Paris, va deveni poarta maritimă a Oraşului Luminilor

Preşedintele Nicolas Sarkozy a fost cucerit de un proiect de transformare a Parisului în port maritim, în ideea că, pentru a deveni o metropolă de talia New Yorkului sau a Londrei, capitala Franţei are nevoie de propriulport, notează „The Times" în ediţia sa electronică.

Mai citiţi şi:

Putin a refuzat prezenţa lui Biden şi a Prinţului Charles la parada de la Moscova / Sarkozy a anulat participarea

Un raport numit „Parisul şi marea", publicat cu acor­­­­­­­­­­­­­dul preşedintelui Franţei la sfârşitul săptămânii trecute, întocmit de consilierul prezidenţial Jacques Attali, avertizează în acest sens că, dacă va rămâne exclusiv continental, Parisul riscă să se transforme într-un oraş-muzeu, preocupat de cultură şi istorie, dar din ce în ce mai rupt de activitatea economică productivă.

Consilierul recomandă punerea în aplicare a unei strategii de dezvoltare concepută pe vremea lui Napoleon, care propune modernizarea Portului Le Havre, din Normandia, şi folosirea Senei drept canal navigabil pentru ca Parisul să fie legat de mare.

Amenajarea Portului Le Havre, aflat la 160 de kilometri de Paris, care urmează să devină poarta maritimă a capitalei Franţei, este comparată în raport cu renaşterea Portului Liverpool, din Marea Britanie, iar consilierul Attali îi recomandă lui Nicolas Sarkorzy să nu se lase „intimidat" de criză şi să dea curs acestei viziuni care va ajuta la consolidarea economică a ţării.

Anul trecut, în cadrul unei vizite întreprinse în oraşul Le Havre, Nicolas Sarkozy a citat în discursul său cuvintele lui Napoleon: „Paris, Rouen, Le Havre, un singur oraş în care Sena este bulevardul central". Apoi a adăugat: „Pentru mine, aceste cuvinte reprezintă un proiect.

Nave pe fluviul Sena  Foto: Reuters

image

Fără discuţie". De atunci, mai mulţi arhitecţi din lumea întreagă au fost consultaţi, iar schiţele lor au ajuns direct la preşedintele Sarkozy, care pare să se fi lăsat cucerit de propunerile francezului Antoine Grumbach.

Raportul lui Attali precizează că distanţa dintre Paris şi Le Havre nu este un obstacol imposibil de depăşit, întrucât e mai mică, de pildă, decât cea dintre Beijing şi portul său asociat, Tianjin.

Parisul şi moştenirile prezidenţiale

Preşedintele socialist François Mitterrand a lăsat Parisului o piramidă de sticlă, care a fost ridicată chiar la intrarea în Muzeul Louvre.

Jacques Chirac, predecesorul lui Sarkozy, a construit un Muzeu de artă primitivă. Legarea portului Le Havre de Paris ar putea fi moştenirea lui Nicolas Sarkozy, estimează „The Times".

Proiectul include şi organizarea anuală a unui carnaval plutitor pe Sena, între Paris şi Le Havre, precum şi transformarea depozitelor abandonate de pe malurile Senei în birouri moderne şi locuinţe de vacanţă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite