Sarkozy şi Obama, „deconspiraţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez i s-a plâns lui Obama că premierul israelian este „mincinos“. Obama i-a răspuns că şi el este sătul de Netanyahu.

Un microfon deschis, care a surprins o conversaţie privată între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi omologul său american, Barack Obama, despre premierul israelian Benjamin Netanyahu, a agitat apele în trei capitale: Ierusalim, Washington şi Paris, după ce site-ul franţuzesc Arrêt sur Images  a hotărât să dea publicităţii discuţiile dintre cei doi lideri.

Conversaţia ar fi început, potrivit site-ului , cu preşedintele Obama, care l-a criticat pe Sarkozy pentru că nu l-a avertizat că Franţa va vota în favoarea aderării Palestinei la UNESCO, în pofida obiecţiilor Statelor Unite. Discuţia s-a îndreptat apoi către Netanyahu, moment în care Sarkozy a declarat: „Nu îl mai suport. Este un mincinos". Potrivit aceleiaşi surse, Obama ar fi replicat: „Tu te-ai săturat de el, dar eu trebuie să îl suport în fiecare zi!". Nici premierul grec nu a scăpat, Sarkozy calificându-l drept„nebun" şi „depresiv".

Aceste remarci ar fi trebuit să fie confidenţiale, însă microfoanele au fost lăsate deschise în mod accidental. Problema de comunicare a rămas neobservată câteva minute, iar discuţia celor doi lideri, care a deviat rapid către alte subiecte, a putut fi ascultată de câţiva jurnalişti, care încă aveau în posesia lor căştile oferite de preşedinţia franceză pentru traducerile simultane din timpul conferinţei de presă.

Site-ul Arrêt sur Images scrie că mai mulţi reporteri au confirmat declaraţiile şi au explicat  că ele nu au fost făcute publice pentru a nu-i provoca probleme de imagine lui Sarkozy. Până la urmă însă, nu toţi s-au conformat, şi marţi au fost date publicităţii de site-ul franţuzesc care a fost preluat apoi de mass-media din toată lumea.

Mai rău este că scurgerile acestor conversaţii private între Obama şi Sarkozy ar putea conduce la o criză între Israel şi aliatul său de nădejde, Statele Unite ale Americii, într-un moment cum nu se poate mai nepotrivit pentru Ierusalim, scrie „Jerusalem Post".  

Supărare la Ierusalim

Nici Elysée, nici Casa Albă şi nici biroul premierului israelian nu au dorit să comenteze pe marginea acestui incident. Un oficial israelian le-a declarat ziariştilor, mai în glumă, mai în serios: „ Ar trebui să auziţi ce spune cancelarul german Angela Merkel despre Sarkozy".

Dar presa de la Ierusalim remarcă, citând o declaraţie a lui John Bolton,  ambasador la ONU în timpul fostei administraţii republicane, că „Obama este cel mai anti-israelian" preşedinte american, cu toate că, în urmă cu o săptămână, ambasadorul SUA în Israel, Dan Shapiro, vorbea despre sprijinul şefului Casei Albe pentru statul evreu şi de legăturile strânse dintre cele două ţări. „Acum s-a arătat adevărata faţă a lui Obama faţă de Israel, politicile lui reci şi lipsite de respect faţă de premierul Benjamin Netanyahu", spune Danny Danon deputat din partea Likud şi vicepreşedinte al Knessetului (parlamentul israelian), citat de „Jerusalem Post". Danon a cerut ca preşedintele american să-şi ceară scuze de la prim-ministrul şi poporul israelian.

Sarkozy are antecedente

Limba ascuţită i-a mai jucat feste lui Sarkozy. Ultima este de dată recentă. La ultimul summit al UE de la Bruxelles, preşedintele francez a avut o ieşire deloc elegantă faţă de criticile premierului britanic apropo de politicile din zona euro. „Aţi pierdut o bună ocazie să tăceţi. Ne-am săturat să ne criticaţi şi să ne spuneţi ce să facem", i-a replicat Nicolas Sarkozy lui  David Cameron. Nici declaraţia liderului de la Elysée, a doua zi după reuniunea UE, că zona euro suferă de o lipsă de integrare nu a căzut bine în multe capitale din eurozonă.

Consecinţe

Replica lui Obama faţă de abilităţile diplomatice ale lui Netanyahu a căzut într-un moment cât se poate de prost pentru premierul israelian, care se confruntă cu o criză în partidul său şi în coaliţia de guvernare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite