Sarkozy seduce o Indie în ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei a început, sâmbătă, o vizită de patru zile în India, una dintre cele mai lungi pe care le-a efectuat vreodată. Deplasarea lui Nicolas Sarkozy  este pusă sub semnul afacerilor.

Dezvoltarea cooperării economice şi consolidarea parteneriatului strategic cu sub-continentul asiatic sunt priorităţile agendei liderului de la Élysée. Şeful statului francez este însoţit de şapte miniştri şi de o delegaţie de şaizeci de oameni de afaceri din domeniul apărării, al energiei nucleare şi al tehnicilor aerospaţiale.

Franţa speră să le vândă indienilor două reactoare nucleare de generaţie nouă, tip EPR, furnizate de grupul Areva, în valoare de 7 miliarde de euro, să modernizeze cele 51 de avioane Mirage 2000 ale armatei indiene şi să le mai vândă alte 126 de avioane de luptă.

Acest contract ar mai aduce Franţei aproximativ 9 miliarde de euro, scrie presa franceză. La Bangalore, centrul tehnologiilor de vârf indiene, Sarzkoy a evocat beneficiile pentru ambele ţări în domeniul cooperării spaţiale şi a dezvoltării în comun a unor sateliţi.

Cuplul Sarkozy, la Taj Mahal

Înainte de a se deplasa la Mumbai, liderul de la Élysée s-a întâlnit, ieri, la New Delhi, cu premierul indian Manmohan Singh, un economist apreciat pentru expertiza sa, un om pentru care Sarkozy are „ o mare stimă şi prietenie".

Dezvoltarea susţinută din ultima vreme a făcut din India o ţară curtată de mai-marii lumii. Nicolas Sarkozy vine aici după preşedintele SUA Barack Obama şi înainta omologilor săi din Rusia şi China, Dmitri Medvedev şi Wen Jiabao. În India, Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni, au îmbinat afacerile cu turismul. Cei doi au vizitat, ieri,  Taj Mahalul şi cetatea mogulă Fatehpur Sikri. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite