Sarkozy a sacrificat doi pioni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez a cerut demisiile a doi secretari de stat pentru a-l salva pe ministrul Muncii. Demisiile au loc în contextul în care mai mulţi miniştri sunt criticaţi pentru stilul de viaţă luxos sau sunt bănuiţi de implicare în diferite afaceri judiciare.

Alain Joyandet, secretar de stat pentru Cooperare şi Francofonie, şi Christian Blanc, secretar de stat pentru dezvoltarea regiunii pariziene, şi-au prezentat duminică seara demisiile, plecarea lor fiind solicitată de preşedintele Nicolas Sarkozy şi de premierul François Fillon, în urma criticilor apărute în presă referitoare la stilul lor de viaţă. În luna martie, lui Alain Joyandet i s-a reproşat că a plătit 116.500 de euro pentru a se deplasa cu un avion privat în Martinica, la o conferinţă internaţională dedicată reconstrucţiei Haiti după cutremur.

Preşedintele Franţei reacţionează la inundaţiile din România

Sarkozy pregăteşte remanierea

Presa l-a mai acuzat că a beneficiat de o autorizaţie de construcţie ilegală pentru extinderea locuinţei pe care o deţine în apropiere de Saint-Tropez. Secretarul de stat pentru dezvoltarea regiunii Parisului, Christian Blanc, a fost criticat dur pentru achiziţionarea, din fonduri publice, a unor trabucuri cubaneze în valoare de 12.000 de euro.

Blanc a denunţat ieri „un linşaj fără dovezi" la adresa sa şi „a cerut premierului să urgenteze o anchetă a Inspecţiei generale pentru administraţie, care va permite clarificarea «poveştii ţigărilor de foi»", dezvăluită de săptămânalul „Canard Enchaîné". Joyandet, un „sarkozist" convins, şi-a anunţat demisia „de onoare" pe blog. „Nu a fost deturnat nici un singur euro pentru îmbogăţirea mea personală sau a persoanelor apropiate", a explicat Joyandet, care este totodată şi primar al localităţii Vesoul, estul Franţei.

Sacrificaţi pentru „locotenentul" Woerth

Demisiile celor doi au loc într-un moment în care mai mulţi membri ai Guvernului sunt criticaţi pentru stilul de viaţă sau sunt bănuiţi de implicare în diferite cazuri judiciare, notează „Le Parisien". Ministrul Muncii, Eric Woerth, este acuzat că s-a aflat în conflict de interese în perioada în care ocupa funcţia de ministru pentru Buget (2007 - 2010), iar soţia sa administra o parte a averii moştenitoarei L'Oreal, Liliane Bettencourt. Într-o rară unanimitate, editorialiştii francezi au apreciat că cei doi demnitari au fost sacrificaţi în încercarea de a-l salva pe „locotenentul" Woerth.

Opoziţia, nemulţumită

Prin „comandarea" acestor demisii, Sarkozy a dorit să arunce un os opoziţiei şi să câştige timp pentru ministrul Muncii, al cărui proiect de reformă a sistemului de pensii urmează să fie prezentat în curând Guvernului. Opoziţia nu s-a mulţumit însă cu sacrificarea lui Joyandet şi Blanc. Ségolène Royal şi fostul premier Dominique de Villepin i-au cerut preşedintelui să renunţe şi el la avionul Airbus A-330. Modificat special pentru Sarkozy, avionul ar urma să fie livrat în această toamnă, la un preţ de 180 de milioane de euro. Sarkozy a lansat de câteva luni o campanie de reduceri de cheltuieli, criticând public risipa făcută de unii membri ai Executivului.

Procurorul din Nanterre, Philippe Courroye, se pregăteşte să lanseze o anchetă preliminară asupra ministrului Muncii şi a soţiei sale, Florence, dezvăluie „Le Monde", care a consultat un raport trimis de Courroye Parchetului General din Versailles, la 23 iunie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite