Sarkozy se întoarce cu tolba plină din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nikolas Sarkozy a profitat de participarea sa la cel de-al 13-lea Forum Economic Internaţional de la Sankt-Petersburg şi a încheiat cu Rusia peste douăzeci de acorduri economice şi alte contracte între companiile franceze şi cel ruse, în valoare de cinci miliarde de euro.

Parisul şi Moscova au bătut palma pentru ca societîţile franceze GDF-Suez şi EFD, să se alăture gazoductelor Nord Stream şi respectiv South Stream. Grupul alimentar francez Danone şi cel rus Unimilk au încheiat un contract în valoare de 1,3 miliarde de euro pentru înfiinţarea unei companii comune care îşi propune să devină numărul unu pe piaţa rusă.

Societatea aerospaţială franceză Arianespace va achiziţiona, pentru suma de 400 de milioane de euro, 10 lansatoare Soiuz de la compania rusă Roskosmos. Grupul rus Hermitaj şi Societatea publică franceză Epad au semnat o scrisoare de intenţia pentru un proiect imobiliar faraonic : construcţia în capitala rusă a două turnuri gemene cu înălţimea de peste 300 de metri.

„Războiul rece s-a încheiat"

Cu ocazia Formului Economic de la Sankt Petersburg, liderul de la Elysee a încercat să-l înroleze pe preşedintele rus Dmitri Medvedev în cruciada Uniuni Europene pentru reglementarea pieţelor financiare, impozitarea băncilor şi a tranzacţiilor financiare. „Convingerea mea este că Europa şi Rusia trebuie să lucreze împreună, de o manieră strategică, de o manieră foarte apropiată şi în deplină încredere", a declarat Sarkozy, într-o conferinţă comună cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

„Războiul rece, s-a terminat. Zidul Berlinului, s-a terminat. Rusia este o mare putere, suntem vecini, avem vocaţia de a fi prieteni, trebuie să ne apropiem", a spus şeful statului francez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite