Sarkozy are grijă de bogaţii Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unei ample reforme fiscale, Nicolas Sarkozy vrea să renunţe la „taxa de solidaritate asupra averilor“, măsură apreciată de comentatori drept riscantă, ţinând cont de faptul că în 2012 preşedintele francez vizează un nou mandat la Champs-Élysées. Singurul care a îndrăznit până acum să atace acest subiect tabu a fost Jacques Chirac, care a eliminat taxa în 1986 – an în care era premier  -, pierzând doi an

Reintrodusă în 1989 de preşedintele François Mitterrand, taxa se aplică celor cu averi ce depăşesc 790.000 de euro. Anul trecut, autorităţile au colectat 3,3 miliarde de euro de la 560.000 de contribuabili, numărul acestora crescând cu 42% faţă de 2005.

Din cauza acestui impozit, mulţi francezi foarte bogaţi s-au dus în ţări mai prietenoase fiscal precum Elveţia sau Monaco. Pe de altă parte, 64% dintre francezi sunt împotriva renunţării la taxă. Ca să mai atenueze criticile la adresa sa, atât din partea opoziţiei socialiste, cât şi a opiniei publice, Sarkozy intenţionează să atace un alt tabu, scutul fiscal. Acesta instituie un raport între valoarea impozitelor şi veniturilor unui contribuabil.

Când valoarea totală a impozitelor depăşeşte jumătate din venituri, contribuabilul poate solicita fiscului restituirea sumei excedentare. Motiv pentru care legea este nepopulară printre cetăţenii de rând, în condiţiile în care unii primesc înapoi sume frumuşele. Spre exemplu, anul acesta, moştenitoarei imperiului L'Oréal, Liliane Bettencourt, i s-au restituit 30 de milioane de euro.

Dacă va întâmpina rezistenţă, Sarkozy are un as în mânecă: modelul german. Berlinul a renunţat la taxa pe bogăţie în 1997, iar măsura nu a avut efecte negative. „Nu pot accepta un handicap faţă de principalul nostru partener comercial în materie de competitivitate", a spus recent Sarkozy. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite