Sarkozy virează spre Casa Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un cadru mai puţin formal, liderul american şi preşedintele francez au dat uitării divergenţele franco-americane Întâlnirea Bush-Sarkozy marchează o îmbunătăţire

Într-un cadru mai puţin formal, liderul american şi preşedintele francez au dat uitării divergenţele franco-americane

Întâlnirea Bush-Sarkozy marchează o îmbunătăţire semnificativă a relaţiilor americano-franceze, puternic puse la încercare de divergenţele de opinii din ultimii ani.

Observatorii notează că ar fi fost de neconceput o invitaţie similară adresată de preşedintele Bush predecesorului lui Sarkozy, Jacques Chirac, cu care liderul de la Casa Albă a avut o relaţie tensionată, amplificată de invazia americană în Irak din 2003. Acesteia i s-au adăugat dispute aprinse pe teme comerciale sau privind protecţia mediului. Situaţia începe să se schimbe însă.

În ciuda "divergenţelor" politice dintre cele două ţări, Nicolas Sarkozy nu şi-a ascuns niciodată admiraţia pentru Statele Unite, spunând că Washingtonul poate conta pe prietenia sa. Mândru să fie numit "Sarkozy americanul", el a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul acordat Franţei în vremuri de război. "Această întâlnire a avut mai mult importanţă socială şi psihologică decât strategică", este de părere Ivo Daalder, expert în relaţii americano-europene la "Brookings Institution".

Decizia lui Sarkozy de a-şi petrece prima vacanţă prezidenţială în Statele Unite a stârnit critici, mai ales din partea acelora care îl suspectează că doreşte să reformeze economia franceză după modelul liberalismului american. "Am venit în SUA în vacanţă, la fel cum fac nouă sute de mii de francezi în fiecare an. E o ţară minunată", a fost replica lui Sarkozy.

O vizită mai puţin obişnuită

Invitaţia lui Bush este şi ea mai puţin obişnuită, preşedintele american preferând să-şi primească oaspeţii la ferma din Crawford, Texas, şi nu la proprietatea din Maine. Dintre liderii străini, doar Vladimir Putin "s-a bucurat" de această onoare. Întrevederea a fost urmată de o plimbare cu barca şi de un prânz la care au participat mai mulţi membri ai familiei Bush, printre care fiicele acestuia, fratele Jeb Bush, care este guvernatorul statului Florida, sora Doro, dar şi părinţii lui George Bush, Barbara şi George H.W.

Există unele voci care apreciază că simpatia de care se bucură Sarkozy la Casa Albă se datorează, în parte, unui paralelism politic. Victoria lui Sarkozy a indicat faptul că un conservator popular poate fi urmat la putere de un alt conservator, chiar dacă are contracandidat o femeie.

Triumful lui Sarkozy în faţa lui Segolene Royal le-a dat speranţe republicanilor că situaţia se poate repeta, victoria unuia dintre aceştia la prezidenţialele din 2008 apărând drept posibilă.

O prietenie fără avantaje

Din perspectivă politică, analiştii apreciază că această prietenie nu este de natură să avantajeze pe niciunul dintre cei doi lideri. Sarkozy a fost taxat de către compatrioţi ca fiind prea "pro-american", iar republicanii lui Bush au hotârât că tradiţionalii "french fries" trebuie înlocuiţi cu "freedom fries". Rămân divergenţele în ceea ce priveşte Irakul, comerţul mondial sau schimbările climatice, însă, spre deosebire de trecut, cei doi lideri par decişi să nu lase nimic să stea în calea relaţiilor armonioase dintre cele două ţări.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite