Sarkozy ţine discursuri triburilor din Guyana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflat în prima sa vizită într-un departament de peste mări al Franţei, liderul de la Elysee a declarat război căutătorilor de aur ilegali. Nicolas Sarkozy a luat-o pe urmele lui Jacques

Aflat în prima sa vizită într-un departament de peste mări al Franţei, liderul de la Elysee a declarat război căutătorilor de aur ilegali.

Nicolas Sarkozy a luat-o pe urmele lui Jacques Chirac. La 11 ani de la voiajul predecesorului său, preşedintele francez a poposit pentru câteva zile în Guyana, unde a vizitat şi satul Camopi, la care se poate ajunge doar cu avionul sau piroga. Principalele subiecte discutate cu şefii locali au fost imigraţia ilegală şi trimiterea unor militari care să-i alunge pe căutătorii de aur.


Întâmpinat de localnicii "îmbrăcaţi" în pitoreşti costumaţii, Sarkozy le-a ţinut un discurs. Ecologist de circumstanţă, după cum l-au descris ziarele franceze, el şi-a explicat, în apropierea pădurii amazoniene, propria strategie de apărare a "celui mai mare parc natural european, care se întinde pe trei milioane de hectare" (Guyana franceză este parte integrantă a Uniunii Europene).

Sarkozy a refuzat recent să autorizeze un proiect pentru deschiderea unei mine de aur în localitatea Kaw, decizie care i-a nemulţumit pe oamenii de afaceri locali. "Trebuie să protejăm zona, îmi asum această alegere chiar dacă este dificilă", s-a menţinut pe poziţie Sarko.


Imigranţii, trimişi înapoi pe capete


La graniţa Guyanei cu Brazilia, şeful statului francez a mai ţinut un discurs, în care a avertizat că guvernul îşi va diversifica mijloacele de luptă împotriva imigraţiei ilegale.


"Anul trecut, 10.000 de persoane au fost întoarse la frontieră, dublu faţă de 2006", a spus el. Sarko a dat asigurări că Guyana nu va mai fi un tărâm expus, pentru că va fi apărat "de trupe şi tehnologii neutilizate până acum pe acest teritoriu".

Astfel, Franţa va trimite 1.000 de militari pentru a-i alunga pe căutătorii de aur ilegali care "pun în pericol mediul şi reţeaua alimentară". Trupele sosite din Franţa continentală şi Antile vor începe săptămâna viitoare "o operaţiune excepţională" şi vor staţiona în teritoriul de peste mări "atât timp cât va fi nevoie".


Sarko visează la Marte


Preşedintele francez a vizitat şi centrul spaţial de la Kourou, unul dintre cele mai bine poziţionate centre de lansare a rachetelor din lume. Acolo s-a pronunţat în favoarea "unei strategii spaţiale raţionale şi coerente" a Europei, printr-o cooperare sporită cu SUA, pentru explorarea planetei Marte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite