Sarkozy recucereşte inima Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bush l-a primit cu mare fast la Casa Albă . Preşedintele SUA, George W. Bush, a oferit la Casa Albă un dineu cu peste 120 de invitaţi în cinstea preşedintelui francez Nicolas

Preşedintele Bush l-a primit cu mare fast la Casa Albă .

Preşedintele SUA, George W. Bush, a oferit la Casa Albă un dineu cu peste 120 de invitaţi în cinstea preşedintelui francez Nicolas Sarkozy. Cei doi lideri au abordat subiecte legate de Irak, Iran, Liban şi Afganistan. Primirea a fost pe măsura "declaraţiilor de dragoste" pe care Sarkozy le-a făcut constant la adresa Americii.

Bush l-a întâmpinat pe Sarkozy cu urarea "Bienvenue à la Maison Blanche". Dineul a fost animat de actori deghizaţi în George Washington şi Marchizul de Lafayette, generalul francez care a jucat un rol important în câştigarea independenţei Americii.

Preşedintele Bush a ţinut un toast în cinstea poporului francez. El a spus că "francezii sunt cei mai vechi prieteni ai Americii", invocând alianţa dintre primul preşedinte al SUA, George Washington, şi Marchizul de Lafayette. Bush a spus că el şi Sarkozy onorează moştenirea lăsată de Lafayette ajutându-i pe alţii să opună rezistenţă tiraniei şi terorii.

Meniul a constat din supă de homar, friptură de miel, sparanghel şi un tort decorat cu chipul lui Lafayette, în onoarea celei de-a 250-a aniversări a acestuia. "Trupele franceze şi americane ajută la apărarea tinerei democraţii din Afganistan. Naţiunile noastre sprijină guvernul democratic din Liban. Suntem de acord că reconcilierea şi democraţia în Irak sunt vitale pentru viitorul Orientului Mijlociu.

Naţiunile noastre condamnă violarea drepturilor omului în Darfur, în Burma şi oriunde în lume", a declarat Bush. "Popoarele noastre seamănă mult, se admiră unul pe altul şi tocmai de aceea au o legătură puternică - o legătură pasională care nu este simplă, dar întotdeauna frumoasă. Am venit să vă spun că un prieten al americanilor poate câştiga alegerile în Franţa", a spus Sarkozy.

El a decorat veteranii americani din cel de-al Doilea Război Mondial care au ajutat la eliberarea Franţei de sub ocupaţia nazistă şi s-a întâlnit cu oameni de afaceri francezi şi americani. "Am venit la Washington să transmit un mesaj simplu şi direct, în numele francezilor. Vreau să recuceresc inima Americii şi vreau să fac acest lucru pe termen lung", a spus Sarkozy.

El s-a adresat ieri Congresului, după care l-a întâlnit din nou pe George W. Bush, la fosta reşedinţă a lui George Washington din Mount Vernon.

Republicanii au îngropat securea războiului

"Franţa este una dintre ţările mele favorite acum. Nu pot să spun că era înainte, dar a devenit acum", a declarat Rudolf Giuliani, candidatul republican cu cele mai mari şanse la preşedinţie. "Casa Albă salută noile relaţii cu Europa", scrie jurnalistul Michael Abramowitz în "Washington Post". El spune că Washingtonul are nevoie de suportul Franţei şi Germaniei.

"Deşi Bush consideră că şi-a stabilit bune legături personale cu Angela Merkel şi cu Nicolas Sarkozy, rămân tensiuni pe teme importante cum ar fi ambiţiile nucleare ale Iranului, lupta cu talibanii în Afganistan şi combaterea încălzirii globale.

Nu se ştie dacă Sarkozy şi Merkel au marjă de manevră pentru a-i fi de ajutor lui Bush, dată fiind lipsa de popularitate a acestuia în Franţa şi Germania", scrie Abramowitz. În weekend, George Bush îl va primi pe cancelarul german Angela Merkel, la ferma sa privată din Texas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite