Sarkozy propune un statut de observator la ONU pentru palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a propus miercuri "o schimbare de metodă" pentru a se ajunge la pace în Orientul Mijlociu, oferind un statut "intermediar", "de stat observator" la ONU pentru Palestina, şi "un acord definitiv de pace" într-un an, relatează AFP.

El a avertizat palestinienii şi Statele Unite împotriva unei confruntări în Consiliul de Securitate, avertizând că un veto american faţă de demersul palestinian de intrare a unui stat Palestina în ONU "riscă să declanşeze un ciclu de violenţă în Orientul Mijlociu".

Preşedintele francez, care s-a adresat Adunării Generale a ONU, şi-a fixat ca ultim obiectiv "recunoaşterea mutuală a două state naţiune pentru două popoare, stabilite în baza liniilor de demarcaţie din 1967 cu schimburi teritoriale agreate şi echivalente". Formula este cea deja avansată de preşedintele american Barack Obama în mai.

Pentru a ajunge aici, "să schimbăm metoda!", a cerut el de mai multe ori, într-un discurs de zece minute consacrat aproape în exclusivitate procesului de pace.

"Fiecare ştie bine că o recunoaştere deplină şi integrală a statutului de stat membru ONU nu poate fi obţinută imediat" pentru Palestina, a apreciat el. "Principalul motiv este lipsa de încredere a principalilor actori. Dar nimeni nu îşi poate imagina că un veto în Consiliul de Securitate nu va declanşa un ciclu de violenţe în Orientul Mijlociu".

Potrivit lui Sarkozy, europenii, dar şi statele arabe, trebuie să se asocieze unei alte căi, cea a rezolvării consensuale în Adunarea Generală care ar crea "un statut de stat observator la Naţiunile Unite", de care se bucură deja Vaticanul.

Calendar strâns de negocieri

În acest timp, preşedintele francez sugerează un calendar strâns de negocieri: "o lună pentru reluarea discuţiilor, şase luni pentru a se pune de acord asupra frontierelor şi securităţii, un an pentru a se ajunge la un acord definitiv".

Franţa ar găzdui în acest cadru o Conferinţă a donatorilor "încă din această toamnă", a propus el, pentru a ajuta palestinienii să "încheie construcţia viitorului lor stat, deja remarcabilă".

Nicolas Sarkozy a cerut, de asemenea, Adunării Generale să "se pună în locul Israelului" şi să înţeleagă că statul evreu caută "garanţii" solide pentru securitatea sa.

El a reafirmat, de asemenea, angajamentul Franţei faţă de securitatea israelienilor şi le-a cerut acestora să fie reţinuţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite