Sarkozy promovează ideea Uniunii Mediteraneene în Maroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a început o vizită în Maroc, unul dintre obiective fiind promovarea iniţiativei privind formarea unei Uniuni Mediteraneene, după modelul fostei Pieţe

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a început o vizită în Maroc, unul dintre obiective fiind promovarea iniţiativei privind formarea unei Uniuni Mediteraneene, după modelul fostei Pieţe Comune Europene.

"Franţa susţine eforturile Marocului de a avea legături mai strânse cu UE şi speră că Marocul va juca un rol important într-o viitoare uniune a statelor mediteraneene", a declarat ieri Nicolas Sarkozy, în faţa parlamentului de la Rabat. El s-a deplasat apoi către oraşul Tangier, din nordul ţării, pentru a ţine un discurs pe această temă.

Iniţiativa ar putea înlocui Procesul Barcelona, care are scopul de a impulsiona cooperarea între statele mediteraneene şi de a crea o zonă de comerţ liber până în 2010, termen ce nu pare a avea şanse de realizare. Planul este în acord şi cu intenţiile guvernului de la Paris de a înfrâna imigraţia ilegală prin stimularea economiilor ţărilor africane şi crearea de joburi.

Sarkozy a promis sprijinul său pentru ca statul african să rămână unul dintre principalii beneficiari ai ajutoarelor UE. Oficialii francezi au declarat că Parisul va face eforturi pentru a contura iniţiativa Uniunii Mediteraneene în timpul preşedinţiei franceze a UE din a doua jumătate a lui 2008. Luni seara, Sarkozy a fost întâmpinat la Marrakesh de regele Mohamed VI, care i-a oferit tradiţionala trataţie de lapte şi curmale.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite