Sarkozy a obţinut o victorie parţială în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru ore de discuţii la Moscova, preşedintele Nicolas Sarkozy (foto) a marcat un punct important în disputele legate de criza din Caucaz, reuşind să obţină un calendar precis de

După patru ore de discuţii la Moscova, preşedintele Nicolas Sarkozy (foto) a marcat un punct important în disputele legate de criza din Caucaz, reuşind să obţină un calendar precis de retragere a trupelor ruse din Georgia.

Analiştii occidentali susţin, însă, că victoria liderului de la Paris nu este totală, în condiţiile în care statutul regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud rămâne incert. În schimb, presa de la Moscova estimează că atât Rusia, cât şi Europa au obţinut ce au vrut de la întâlnirea Dmitri Medvedev - Nicolas Sarkozy.

Atmosferea discuţiilor, de peste patru ore, la capătul cărora s-a ajuns la rezultatul menţionat, a fost mult mai tensionată decât au lăsat cei doi lideri să se înţeleagă, la un moment dat Sarkozy fiind pe punctul de a părăsi reuniunea, potrivit unui oficial francez.

Ruşii rămân în Abhazia şi Osetia

Deşi a promis că se va retrage într-o lună de pe teritoriul Georgiei, Moscova a anunţat că va menţine 8.000 de soldaţi în Abhazia şi Osetia. Semn că este hotărâtă să facă în continuare jocurile în regiune, Rusia a stabilit ieri relaţii diplomatice cu cele două republici separatiste, care s-au arătat dispuse să găzduiască baze ruseşti pe teritoriul lor.

Pe fondul crizei din Georgia, UE a decis să nu deschidă total uşa Ucrainei. La summitul de ieri de la Paris, preşedintele Viktor Iuşcenko a primit un acord de asociere şi facilităţi în acordarea vizelor, dar fără perspectiva unei viitoare aderări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite