Sarkozy, numit de opoziţie noul "pudel" al lui Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost încolţit de Opoziţia din Hexagon, înainte de a pleca spre Washington pentru a efectua prima sa vizită oficială în SUA. Socialiştii l-au numit

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost încolţit de Opoziţia din Hexagon, înainte de a pleca spre Washington pentru a efectua prima sa vizită oficială în SUA. Socialiştii l-au numit "pudelul" lui George Bush, calificativ acordat în trecut fostului premier britanic Tony Blair.

Bush şi Sarkozy vor purta astăzi discuţii oficiale la Casa Albă, după care se vor întâlni din nou la locuinţa din Mount Vernon a lui George Washington, cel care a folosit ajutor militar francez pentru a-i înfrânge pe britanici în Războiul de Independenţă.

Sarkozy, despre care se spune că este cel mai proamerican preşedinte pe care l-a avut vreodată Franţa, doreşte ca vizita să pună capăt animozităţilor cauzate de opoziţia predecesorului său, Jacques Chirac, faţă de războiul din Irak.

"Scopul acestei vizite este de a pecetlui reînnoirea relaţiilor dintre Franţa şi SUA ca urmare a crizei din 2003", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei franceze, David Martinon. Nicolas Sarkozy va lua cuvântul mâine la o sesiune reunită a congresului, privilegiu rar, pe care intenţionează să îl folosească pentru a transmite un mesaj de prietenie poporului american.

"Nu spun că Franţa a devenit un satelit al SUA. Dar Sarkozy joacă un rol periculos abandonând orice dialog critic cu Washingtonul. Ce va face dacă George Bush decide să atace Iranul?", a spus Pierre Moscovici, purtătorul de cuvânt al socialiştilor.

Bush şi Sarkozy s-au întâlnit pentru prima dată în iunie, la summitul G8 din Germania, iar apoi în timpul vacanţei de vară a preşedintelui francez, în New Hampshire, când cei doi au servit împreună un barbecue. "Voi fi prieten al americanilor.

America este una dintre puţinele ţări, în afară de Polonia, cu care nu am fost niciodată în război. Acesta chiar nu este un motiv să ne purtăm ranchiună", a declarat recent Nicolas Sarkozy. (Ana-Maria Vieru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite