Sarkozy încearcă să calmeze spiritele în suburbii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele de stradă continuă să afecteze Franţa. În noaptea de marţi spre miercuri, manifestările brutale au cuprins şi sudul oraşului Toulouse, unde protestatarii au incendiat 20 de

Violenţele de stradă continuă să afecteze Franţa. În noaptea de marţi spre miercuri, manifestările brutale au cuprins şi sudul oraşului Toulouse, unde protestatarii au incendiat 20 de maşini. Tinerii au încercat să dea foc şi unor biblioteci, dar poliţia a intervenit înainte să se producă pagube majore. Şi în suburbia Villiers-le-Bel, locul unde au izbucnit violenţele duminică seară, revoltele au continuat.

Aici, alte 22 de persoane au fost arestate, potrivit publicaţiei franceze "Liberation". Revoltele, declanşate de moartea a doi tineri, fii de imigranţi africani, al căror scuter s-a izbit de o maşină a poliţiei, constituie o nouă provocare pentru guvernul lui Nicolas Sarkozy, după grevele din transporturi şi protestele studenţilor.

Aceste violenţe au pus în umbră succesul lui Sarkozy în China, care a obţinut contracte de miliarde de euro pentru firme franceze cu ocazia deplasării în această ţară. Preşedintele francez a discutat ieri cu premierul Fillon, cu miniştrii de interne şi de justiţie în legătură modalităţi de dezamorsare a conflictelor care afectează ţara de cinci zile.

El s-a deplasat şi la spital, unde i-a vizitat pe poliţiştii răniţi. Spre deosebire de atitudinea adoptată acum doi ani, pe când era ministru de interne şi când i-a catalogat pe participaţii la revolte drept "gunoaie", de această dată tonul lui Sarkozy a fost mai conciliant. El a îndemnat la linişte, iar răspunsul de până acum al guvernului sugerează că doreşte să evite exacerbarea tensiunilor din suburbii. Ministrul de interne, Michele Alliot-Marie, a declarat că infractorii se folosesc de tineri pentru a distrage atenţia poliţiei, în timp ce ei jefuiesc magazine.

Ministrul a negat faptul că revoltele din 2005 s-ar repeta, spunând că cele din prezent, spre deosebire de cele din urmă cu doi ani, sunt limitate din punct de vedere geografic. Mulţi tineri săraci, din suburbiile populate de imigranţi, unde rata şomajului ajunge până la 40%, spun că sunt discriminaţi de poliţie şi marginalizaţi de societate. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite