Sarkozy drege axa Paris - Washington

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bush mizează pe sprijinul liderului francez pentru dosarele fierbinţi de pe scena internaţională Preşedintele Nicolas Sarkozy se află, azi, în prima vizită oficială în Statele Unite,

Bush mizează pe sprijinul liderului francez pentru dosarele fierbinţi de pe scena internaţională

Preşedintele Nicolas Sarkozy se află, azi, în prima vizită oficială în Statele Unite, dornic să refacă axa Paris - Washington, zdruncinată în urmă cu mai bine de patru ani de războiul din Irak. Numit de presă "noul pudel" al liderului de la Casa Albă, Sarkozy se arată decis să nu capituleze în faţa Washingtonului în problemele care contează pentru Franţa.

"Nu trebuie să transformăm dezacordurile dintre Franţa şi SUA într-o criză", afirma în septembrie anul trecut Sarkozy. Pe atunci ministru de interne şi aspirant la fotoliul de la Elysee, Sarkozy a şocat mulţi francezi cu fotografia în care îşi dădea zâmbitor mâna la Washington cu Bush.

La şase luni de la preluarea mandatului, "Sarkozy Americanul" revine triumfător în capitala federală. Prima vizită oficială a lui Sarkozy în SUA are loc într-o perioadă în care armonia între cele două ţări este totală. Satisfacţia lui George W.

Bush faţă de această vizită este dublă, deoarece nu numai că primeşte "un prieten", ci, mai ales, pentru că Sarkozy dă dovadă de o voinţă de fier pentru a pecetlui reconcilierea dintre Paris şi Washington. După primele discuţii de la summitul G8 din Germania şi vizita neoficială efectuată în august la reşedinţa familiei Bush din Maine, Sarkozy a fost primit aseară "cu braţele deschise" la Casa Alba.

Cei doi lideri nu au dus lipsă de subiecte de discuţie: Iran, Afganistan, rolul Franţei în NATO, Kosovo, mai pe scurt, toate dosarele sensibile de pe scena internaţională. Sarkozy va susţine azi un discurs în Congres, iar apoi va avea o nouă rundă de discuţii cu Bush la Mount Vernon, reşedinţa primului preşedinte al SUA, George Washington, în imediata apropiere a capitalei americane.

Franţa îşi testează politica proamericană

Numeroşi analişti susţin că deşi doreşte înnoirea legăturilor transatlantice, serios afectate de războiul din Irak, Sarkozy nu va ezita să-şi manifeste dezacordul faţă de Washington. "Sarkozy doreşte o relaţie mai constructivă cu Washingtonul, dar acest lucru nu înseamnă să capituleze în problemele care contează pentru Franţa", a explicat Stephen Flanagan, expert la Centrul pentru studii strategice de la Washington.

În consecinţă, vizita lui Nicolas Sarkozy la Washington va ilustra viziunea acestuia asupra relaţiilor franco-americane, dar nu se va solda cu anunţuri politice importante. Mai curând, preşedintele francez doreşte să vadă dacă politica sa proamericană, ale cărei seminţe a început să le planteze din timpul întâlnirilor sale cu oficiali americani pe când era ministru de interne, începe să dea rezultate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite