Sarkozy se declară liderul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei consideră că Europa trebuie să fie o putere mondială prin apropierea de SUA, şi nu prin contrapunerea la influenţa Statelor Unite Nicolas Sarkozy se consideră

Preşedintele Franţei consideră că Europa trebuie să fie o putere mondială prin apropierea de SUA, şi nu prin contrapunerea la influenţa Statelor Unite

Nicolas Sarkozy se consideră lider al Europei, reiese dintr-un interviu acordat cotidienelor "New York Times" şi "International Herald Tribune". Criticându-şi colegii europeni pentru că nu au idei, el şi-a adjudecat succesul negocierilor pentru Tratatul European, a spus că Franţa se va întoarce în comandamentul militar al NATO şi că va ajuta la protejarea transporturilor de alimente trimise în Somalia.

"Sarkozy, un francez grăbit, şi-a marcat deja drumul", titrează "New York Times". "Nu pot fi criticat pentru că doresc ca Franţa să fie pe primul loc în Europa. Dacă Franţa nu preia conducerea, atunci cine?", a spus Sarkozy.

El a precizat că întoarcerea Franţei în comandamentul NATO se face cu două condiţii: acceptul SUA privind capacităţile europene independente de apărare şi asigurarea unui rol de lider pentru Franţa în structurile NATO "la cel mai înalt nivel". El a precizat că nici măcar nu va "lua în calcul" reîntoarcerea Franţei în comandamentul NATO dacă nu i se va face loc suficient. "Franţa îşi poate relua locul numai dacă este destul spaţiu. Este greu să ocupi un loc care nu îţi este rezervat", a spus el.

"Atitudinea faţă de putere este asemănătoare doctrinei gaulliste, de la care Sarkozy se abate însă prin modul de atingere a acestui scop, care rezidă în alinierea cu Washingtonul, şi nu în contrapunerea la influenţa acestuia", observă publicaţiile amintite.

Cea mai arzătoare problemă a sa este programul nuclear al Iranului. "Iranul nu poate avea arme nucleare. Eu unul nu aş folosi cuvântul război", a declarat el, în contrast cu afirmaţia ministrului de externe, Bernard Kouchner. Sarkozy a spus că oferta făcută public de Kouchner de a vizita Iranul nu are şanse de succes.
"Tot respectul pentru democraţia americană!"

Sarkozy şi-a exprimat admiraţia pentru campania electorală americană, spunând că a urmărit dezbaterile dintre candidaţi în vacanţa de vară, petrecută în SUA. "M-am gândit, Doamne, ce cursă lungă! Câtă energie trebuie să ai ca să te angajezi în aşa ceva!

Tot respectul pentru democraţia americană!" El s-a declarat "foarte mândru" de faptul că unii dintre candidaţi "au citat din lucrările sale". "Vreau să transmit poporului american că francezii sunt prietenii lor. Nu suntem numai aliaţi.

Suntem prieteni. Sunt mândru că sunt prietenul americanilor. Spun asta pentru <> , dar le-am spus-o şi francezilor, ceea ce presupune ceva mai mult curaj şi este puţin mai dificil. Nu mi-am ascuns niciodată admiraţia pentru dinamismul, fluiditatea societăţii americane, pentru abilitatea ei de a crea oameni cu identităţi diferite la cel mai înalt nivel", a spus Sarkozy.

Franţa şi SUA - "egale şi mai bune decât alţii"

Potrivit "New York Times", Sarkozy a declarat că vede Franţa şi SUA ca fiind pe poziţii de egalitate şi, într-un fel, mai bune decât multe alte naţii, deoarece ele consideră că valorile lor sunt universale, şi astfel destinate să "radieze" în întreaga lume. Germanii, spaniolii, italienii, chinezii, prin contrast, nu gândesc în acest fel, a spus el, potrivit "New York Times".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite