Sarkozy, acasă la Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Casa Albă încearcă să câştige un prieten, pentru a umple golul lăsat de fostul premier britanic, Tony Blair Preşedintele american, George W. Bush, l-a invitat, ieri, pe

Liderul de la Casa Albă încearcă să câştige un prieten, pentru a umple golul lăsat de fostul premier britanic, Tony Blair

Preşedintele american, George W. Bush, l-a invitat, ieri, pe omologul său francez, Nicolas Sarkozy, la un dineu informal la reşedinţa familiei sale din Maine. De obicei, liderul de la Casa Albă îşi invită aliaţii la ranch-ul său din Crawford, Texas.

Doar preşedintele rus, Vladimir Putin, a mai fost invitat de George W. Bush la reşedinţa din Maine. Dineul cu liderul de la Kremlin a avut loc în luna iulie, Bush jr încercând atunci să-l liniştească pe omologul său rus în legătură cu temerile Moscovei faţă de scutul american antirachetă.

Şi tatăl său, George Bush, a folosit locaţia pentru două întâlniri cruciale: cu premierul britanic Margaret Thatcher şi cu liderul sovietic Mihail Gorbaciov.

De data aceasta, George W. Bush speră să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Franţa, destul de reci în timpul mandatului lui Jacques Chirac, care s-a opus invadării Irakului în 2003.

Preşedintele american are nevoie de aliaţi

Liderul de la Washington are nevoie de aliaţi în Europa, după ce a rămas fără principalul său partener de discuţie de pe vechiul continent, Tony Blair. Înlocuitorul său, Gordon Brown, încearcă o detaşare de politica americană, mai ales în Irak. Nici pe plan personal Bush jr şi Brown nu s-au înţeles prea bine. Intenţiile lui Bush jr par a coincide cu cele ale preşedintelui francez, care nu a făcut niciun secret din intenţia sa de a întări relaţiile cu SUA.

Casa Albă a insistat pe caracterul informal al dineului, precizând că reşedinţa din Maine a fost aleasă doar pentru că familia Sarkozy se afla în vacanţă în apropiere, în New Hampshire.

Un purtător de cuvânt nu a exclus posibilitatea ca cei doi lideri să meargă şi la o partidă de pescuit, dar a admis, totodată, că este inevitabilă abordarea unor probleme politice.

Nicolas Sarkozy, însoţit de soţia sa, Cecilia, şi de fiul lor, Louis, se află de la începutul lunii august în vacanţă în Wolfeboro, o mică localitate aflată pe malul lacului Winnipesaukee. Sarkozy a fost acela care a ales ca loc de vacanţă Statele Unite, decizie pentru care a fost criticat pe plan intern.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite