Sarkozy: „Pe mâine, prieteni pedofili!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei este protagonistul unui nou scandal izbucnit între el şi ziarişti. O întâlnire informală cu presa, în preziua summitului NATO, de la Lisabona, a degenerat, transformându-se într-un schimb de replici dure şi insulte între Nicolas Sarkozy şi jurnalişti.

Unul dintre jurnaliştii prezenţi l-a întrebat pe Sarkozy despre evoluţia „afacerii Karachi". Presa franceză relatează de câteva zile despre suspiciunile privind comisioanele încasate de Paris, în 1995, în cadrul unui contract de armament cu Pakistanul. Afacerea ar avea legătură cu un atentat petrecut la Karachi, în 2002, soldat cu moartea a 11 francezi.

La acea vreme, Sarkozy era ministru de Finanţe şi purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale a fostului premier Edouard Balladur, despre care se bănuieşte că ar fi primit finanţare din comisioanele amintite. Potrivit documentelor aflate la Parchet, Sarkozy ar fi aprobat crearea unei societăţi-fantomă în Luxemburg, prin care să tranziteze comisioanele. Scandalul a fost relansat după ce Charles Millon, fost ministru al Apărării, şi-a exprimat „convingerea intimă" că au existat comisioane negre în „afacerea Karachi".

Vizibil iritat de întrebare, Sarkozy a precizat, întâi, că presa l-a prezentat eronat drept „trezorier" al campaniei lui Balladur. „Spuneţi prostii, nu verificaţi nimic", a admonestat el grupul de jurnalişti. Când ziariştii au insistat, precizând că numele său figurează în documente legate de comisioanele compromiţătoare, Sarkozy s-a dezlănţuit, scrie „L'Express". „Cine v-a spus asta? Aţi avut acces la dosar? Charles Millon are o convingere intimă. Dar dacă şi eu am convingerea intimă că sunteţi pedofil? Şi o spun bazându-mă pe documente pe care nu le-am văzut", s-a răstit şeful statului. După care şi-a făcut ieşirea din scenă cu un insultător „Pe mâine, prieteni pedofili!", relatează şi site-ul Mediapart. Schimbul de replici ar fi fost înregistrat pe circuitul intern al summitului, dar a fost şters la presiunile Elysée-ului (care a negat incidentul), scrie site-ul citat. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite