Sarkozy: „Avem prea mulţi străini în Franţa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele francez, candidat pentru un nou mandat la Élysées, a promis că va înjumătăţi numărul imigranţilor primiţi în fiecare an dacă va fi reales.

''Sistemul nostru de integrare funcţionează din ce în ce mai rău, deoarece avem prea mulţi străini pe teritoriul nostru şi nu mai putem să le asigurăm locuinţe, un loc de muncă şi şcoală", a declarat Nicolas Sarkozy în timpul unei emisiuni la postul de televiziune France 2. „În următorul mandat de cinci ani, consider că pot revigora sistemul de integrare. Trebuie să reducem la jumătate numărul de persoane pe care le primim, adică de la circa 180.000 la 100.000", a explicat şeful statului francez.

Mai uşor cu ajutoarele sociale

Sarkozy a menţionat că va modifica şi condiţiile în care imigranţii pot primi ajutoare sociale. Vor putea beneficia de venitul de solidaritate şi de pensia minimă imigranţii care au locuit zece ani şi au lucrat cinci ani în Franţa, a precizat preşedintele candidat, în condiţiile în care străinii care locuiesc în Franţa în prezent beneficiază de aceleaşi drepturi sociale ca francezii.

„Vreau ca Franţa să rămână o ţară deschisă pentru că este în tradiţia ţării, dar nu vreau o imigraţie care să se bazeze doar pe apetenţa pentru venituri minime sociale", pentru că în Franţa „există un sistem de protecţie socială mai bun decât în state vecine", a explicat Sarkozy.

Referitor la asigurarea medicală universală şi la ajutorul medical de stat acordate imigranţilor fără documente, preşedintele francez a spus că tradiţia Franţei este să acorde îngrijiri oricare ar fi naţionalitatea. Sarkozy nu se afla la prima declaraţie controversată în ceea ce priveşte imigraţia. În 2005, cu puţin timp înainte de revoltele din suburbiile Parisului, i-a descris pe tinerii delincvenţi drept „gunoaie".

Cu toate acestea, el a recunoscut ca imigraţia ar putea fi un avantaj pentru Franţa, dacă ar fi controlată prin legi mai dure referitoare la reşedinţă. De când este în fruntea statului francez, Sarkozy a tot înăsprit legile privind imigraţia, în special în ceea ce-i priveşte pe rromi.

 Sâmbătă, el se pronunţase şi pentru revizuirea condiţiilor de „reîntregire a familiei", dacă va fi reales. În plus a susţinut că acordarea  dreptului  de vot străinilor extracomunitari la alegerile municipale, aşa cum susţine adversarul său socialist, Français Hollande, ar  „submina" Republica. Stânga îl acuză pe Sarkozy că recurge la retorica extremei drepte pentru a-şi atrage electorat din această tabără. În ultimele zile, o vie polemică s-a declanşat pe tema cărnii halal. Luni, premierul François Fillon a provocat consternare în rândul comunităţii musulmane şi evreieşti, sugerând că sacrificarea animalelor după canoane religioase este depăşită. Sarkozy, care duminică se pronunţase pentru etichetarea cărnii în funcţie de metoda de sacrificare, a încercat, marţi, să liniştească spiritele.

Stânga îl contrazice

Europarlamentarul ecologist Daniel Cohn-Bendit a spus că declaraţiile  preşedintelui francez la postul de televiziune France 2 sunt  „umilitoare pentru milioane de persone". „Mă face să mă înfior dacă el câştigă", a subliniat Daniel Cohn-Bendit, citat de Reuters. Şi prim-secretarul Partidului Socialist, Martine Aubry, a reacţionat spunând că dreapta recurge la vechea marotă, aceea că „străinii sunt vinovaţi de ceea ce nu funcţionează bine în ţară". Dorinţa lui Sarkozy de a înjumătăţi numărul imigranţilor „este o promisiune fără acoperire", a spus Aubry evocând convenţiile internaţionale la care Franţa este parte.

Ultimele sondaje, publicate marţi, arată că socialistul Français Hollande este tot în faţa lui Sarkozy şi ar urma să câştige detaşat al doilea tur de scrutin, din 6 mai, cu 54% din voturi. Actualul şef al statului este creditat cu 46% din sufragii. În faţa unor astfel de date este normal că Nicolas Sarkozy a revenit la retorica antiimigraţie şi de securitate a cetăţeanului care l-a ajutat să triumfe în 2007 şi să ajungă la Élysées, notează presa franceză.

Fiu de imigrant

Preşedintele francez este el însuşi fiul unui imigrant maghiar. Tatăl lui, Pal Sarközy, s-a născut în 1928 la Budapesta, într-o familie de nobili maghiari. În 1944, când Armata Roşie a invadat Ungaria, acesta a fugit în Germania. S-a înrolat în Legiunea străină şi şi-a făcut stagiul în Algeria. Cetăţenia franceză a primit-o abia în 1970. Mama lui Nicolas Sarkozy, Andrée Sárközy, născută Mallah, este fiica unui medic evreu sefard originar din Salonic, convertit la catolicism
în 1917.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite