Sarkozy şi Putin au spart gheaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi preşedinţi vor să pună bazele unui parteneriat ruso-francez în materie de energie şi aeronautică Liderul de la Kremlin a găsit modalitatea de a încălzi relaţia cu

Cei doi preşedinţi vor să pună bazele unui parteneriat ruso-francez în materie de energie şi aeronautică

Liderul de la Kremlin a găsit modalitatea de a încălzi relaţia cu preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, aflat la prima sa vizită oficială în Rusia.

După ce şi-au făcut multe complimente, cei doi au găsit un subiect comun: "Putem face sport împreună", i-a spus Putin oaspetelui său, mare amator de jogging.

"Alergi?", l-a întrebat Sarkozy. "Nu, eu înot", i-a răspuns Putin. La dineul de marţi seară, care a ţinut trei ore şi la care s-au discutat divergenţele dintre cele două ţări privind sancţiunile ce trebuie impuse Iranului şi dosarul Kosovo, cei doi preşedinţi au venit împreună într-o maşină 4X4 condusă chiar de Putin.

După dineu, Sarkozy a declarat că au avut o discuţie "sinceră, destinsă, aprofundată, directă şi pe alocuri pasionantă". În condiţiile în care Rusia se opune adoptării unor noi sancţiuni la ONU vizând programul nuclear iranian, Sarkozy a vorbit despre o "convergenţă" între cele două ţări.

În ceea ce priveşte Kosovo, preşedintele francez a spus că au discutat o soluţie "care să nu umilească pe nimeni". Putin le-a spus jurnaliştilor că "Franţa a fost, este şi speră că va rămâne un partener privilegiat al Rusiei în Europa şi în lume". În acest context, cei doi lideri au discutat numeroase proiecte de investiţii comune.

Printre acestea, posibilitatea lansării rachetei ruse Soiuz de la centrul spaţial din Kourou, participare franceză la construcţia avionului Superjet-100, contribuţie rusească la modernizarea avioanelor de pasageri A320 şi A321. Cele două ţări s-au arătat interesate să lucreze împreună pentru dezvoltarea unor centrale nucleare de ultimă generaţie. Moscova a încurajat firmele Renault şi Peugeot-Citroen să se extindă pe piaţa rusă.

Putin speră că Sarkozy va ajuta Rusia să încheie un nou acord cu UE. Liderul de la Elysee a declarat că "nu se va pune problema unei politici de protecţionism din partea Franţei în ceea ce priveşte intrarea capitalului rusesc în întreprinderile franceze şi a anunţat "disponibilitatea investitorilor francezi de a pătrunde în capitala gigantului rus Gazprom". "Este întru totul normal ca amicii noştri ruşi să dorească să pătrundă într-un anumit număr de întreprinderi franceze. De asemenea, reciproca este valabilă", a adăugat Nicolas Sarkozy.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite