Sarkozy, fără Cecilia, la Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei a primit cea mai înaltă distincţie bulgară pentru rolul jucat în eliberarea infirmierelor bulgare. În cadrul celei de-a doua etape a turneului său european, început

Preşedintele Franţei a primit cea mai înaltă distincţie bulgară pentru rolul jucat în eliberarea infirmierelor bulgare.

În cadrul celei de-a doua etape a turneului său european, început în urmă cu 15 zile în Ungaria, şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, s-a aflat, ieri, la Sofia. Soţia sa, Cecilia, ar fi trebuit să ajungă şi ea în capitala Bulgariei, dar în ultima clipă a renunţat, deoarece acţiunile doamnei Sarkozy pentru eliberarea infirmierelor bulgare din Libia au generat numeroase critici în Franţa. Vizitele au avut scopul să evalueze situaţia de pe continent înaintea preluării conducerii Uniunii Europene la 1 iulie 2008.

Sarkozy a catalogat Bulgaria ca fiind un "partener important" al Franţei în domenii ca agricultură, apărare şi politici energetice nucleare, potrivit declaraţiilor făcute în cadrul unui interviu pentru patru ziare bulgare, acordat înaintea sosirii sale în această ţară. "Cred că trebuie să sporim cooperarea în fiecare dintre aceste domenii şi voi propune atât preşedintelui Părvanov, cât şi premierului Stanişev să acţionăm în acest sens", a spus Sarkozy.

Liderul de la Elysee a refuzat să ofere alte informaţii referitoare la eventuala vânzare către Bulgaria a patru corvete tip Gowind de ultimă generaţie, la preţul de 750 milioane de euro. "Nu obişnuiesc să mă amestec în negocierile comerciale aflate în desfăşurare. Dar orice lucru care ar apropia Franţa şi Bulgaria este un lucru bun, inclusiv în acest caz, pentru că este o alegere care aduce beneficii ambelor ţări", a adăugat el.

Infirmierele o aşteptau pe Prima Doamnă a Franţei

Imediat după aterizarea avionului său pe aeroportul din Sofia, Sarkozy, însoţit de secretarul de stat pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, s-a deplasat în piaţa Aleksandr Nevski, din centrul capitalei bulgare, unde a fost primit de omologul său, Gheorghi Părvanov. După o scurtă ceremonie militară de primire, cei doi şefi de stat s-au deplasat la palatul prezidenţial, unde preşedintele Părvanov l-a decorat pe Sarkozy cu cea mai înaltă distincţie bulgară, Stare Planina, pentru rolul avut în eliberarea cadrelor medicale bulgare la 24 iulie.

Preşedintele francez s-a întâlnit apoi, pentru prima dată, cu cele cinci infirmiere şi cu medicul bulgar, care au stat în închisoare în Libia opt ani. Acestea s-au arătat dezamăgite de absenţa Ceciliei Sarkozy. "Este una dintre cele mai importante întâlniri din viaţa mea. Regret enorm că Cecilia Sarkozy nu l-a însoţit", a declarat Cristiana Valtceva, una dintre infirmiere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite