"Sarko-americanul", felicitat de SUA, "Sarko- terminatorul", privit cu suspiciune în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele George W. Bush a fost printre primii şefi de stat care l-au felicitat pe Nicolas Sarkozy. "SUA şi Franţa sunt aliaţi istorici. Preşedintele Bush abia aşteaptă să

Preşedintele George W. Bush a fost printre primii şefi de stat care l-au felicitat pe Nicolas Sarkozy. "SUA şi Franţa sunt aliaţi istorici.

Preşedintele Bush abia aşteaptă să colaboreze cu preşedintele ales Nicolas Sarkozy", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA. "Sarko-americanul", cum este numit de Opoziţia din Hexagon, a promis că va repara relaţia dintre cele două naţiuni, care a suferit din cauza atitudinii sfidătoare a lui Jacques Chirac în controversa pe tema războiului din Irak. La Bruxelles, alegerea lui Sarkozy este privită favorabil. "Îl cunosc bine pe Nicolas Sarkozy şi sunt convins că va avea un rol de lider în rezolvarea problemelor instituţionale ale UE şi în consolidarea Europei politice", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El a făcut apel la Franţa să nu blocheze discuţiile privind aderarea Turciei, cu care Sarkozy nu este de acord. Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat pe Sarkozy pentru "victoria categorică" şi a salutat planurile lui de a reforma UE. Ziarele germane pun însă la îndoială integritatea promisiunilor lui Sarkozy şi avertizează că adevărata faţă a acestuia ar putea ieşi la iveală după alegerile parlamentare, dacă partidul său va fi victorios.

"Atunci se va vedea dacă Sarkozy chiar este interesat în unitate naţională sau dacă se va îmbarca într-o cruciadă unilaterală, astfel încât Franţa va fi condusă de Sarkozy-t erminatorul", scrie cotidianul "Der Spiegel". Ziarul observă că Sarkozy, prin discursul său, "a făcut sloganurile extreme ale lui Le Pen să pară acceptabile".

Dezamăgire în Turcia

Premierul Recep Tayyip Erdogan nu l-a felicitat pe Sarkozy, dar a spus că va trimite o scrisoare oficială în acest sens. "Sperăm că nu vom auzi din nou declaraţiile făcute în campania electorală", a spus ieri Erdogan. Cotidienele turce au reacţionat cu dezamăgire: "Din păcate, este Sarko", titrează "Aksam", în timp ce "Milliyet" scrie că "Sarkozy este noul obstacol în calea către UE".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite