Sârbii din Croaţia ar vrea şi ei independenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul Republicii Srpska ameninţă cu independenţa unilaterală. Legislativul de la Banja Luka, capitala de facto a Republicii Srpska, ameninţă cu un referendum popular în care populaţia

Parlamentul Republicii Srpska ameninţă cu independenţa unilaterală.

Legislativul de la Banja Luka, capitala de facto a Republicii Srpska, ameninţă cu un referendum popular în care populaţia să se exprime pentru independenţă.

Referendumul ar putea avea loc dacă majoritatea statelor membre ONU vor recunoaşte independenţa Kosovo sau dacă Zagrebul nu acordă autonomie provinciei Srpska, conform Acordurilor finale de la Dayton. Republica Srpska face parte din Bosnia şi Herţegovina şi este majoritar populată de sârbi.


Parlamentul de Banja Luka a votat o rezoluţie în care se afirmă că dacă peste 50% din statele membre ONU vor recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, în Republica Srpska se va organiza un referendum unde populaţia va putea să voteze pentru independenţa regiunii. Legislativul, format în cea mai mare parte din sârbi, a condamnat independenţa provinciei Kosovo, pe care a numit-o "ilegală", şi care a dus la "violarea integrităţii teritoriale a Serbiei".

"Adunarea Populară a Republicii Srpska consideră că are dreptul de a-şi determina poziţia în legătură cu propriului statut legal, prin intermediul unui vot direct, printr-un referendum", se spune în rezoluţia adoptată de majoritatea legiuitorilor de la Banja Luka.

Conform rezoluţiei, Republica Srpska ar începe procedurile pentru schimbarea paşnică a statutului său dacă instituţiile centrale ale Bosniei şi Herţegovinei refuză să accepte autoritatea entităţii sârbeşti, aşa cum decurge ea din Acordurile de Pace de la Dayton, ce au pus capăt "războiului din Bosnia", dintre anii 1992-1995.


Srpska nu e Kosovo


"Bosnia-Herţegovina este un stat suveran, recunoscut pe plan internaţional, iar integritatea sa teritorială este garantată de Acordurile de Pace de la Dayton. Constituţia ţării spune că statul este format din două entităţi", susţine diplomatul slovac Miroslav Lajcak, administratorul internaţional din Bosnia-Herţegovina. "Constituţia Bosniei nu prevede posibilitatea unui astfel de referendum", a mai spus diplomatul. Totodată, el a mai acuzat faptul că "indivizi iresponsabili încearcă să facă o legătură între Kosovo şi Bosnia-Herţegovina".


Bosnia este o entitate statală duală, formată din Republica Srpska şi Federaţia musulmană croată. Statul a apărut în urma Acordurilor de Pace de la Dayton. Sârbii bosniaci încearcă să obţină cât mai multă autonomie şi păstrează relaţii extrem de apropiate Belgradului.


Tot ieri, Rusia a anunţat că este dispusă să susţină aspiraţia sârbilor din Kosovo la independenţă. O sursă din Ministerul rus de Externe a declarat pentru Itar-Tass că este vorba de sârbii din Kosovska-Mitrovica.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite