Sărbători faraonice în ţara muritorilor de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coreea de Nord organizează parade militare, expoziţii de flori şi sculpturi, spectacole de patinaj artistic şi înot sincronizat. Totul, pentru a alimenta mitul construit în jurul lui Kim Jong-il, care ar fi împlinit ieri 70 de ani.

Coreea de Nord a sărbătorit ieri a 70-a aniversare a zilei de naştere a fostului liderul Kim Jong-il, mort în urmă cu două luni, cu o paradă militară uriaşă, flori care-i poartă numele („kimjongilia") şi promisiuni de loialitate către fiul „conducătorului iubit", Kim Jong-un, moştenitorul preşedinţiei.

Kim Jong-un, purtând un costum de culoare închisă, în stilul lui Mao, şi având o expresie solemnă, s-a înclinat în faţa unui portret-gigant al tatălui său la Palatul Memorial Kumsusan din capitala nord-coreeană, Phenian. Sute de oficiali de rang înalt, lideri militari şi cetăţeni au stat la rând după el, pentru a-şi prezenta omagiile.

În faţa palatului, pe o vreme însorită, dar friguroasă, mii de soldaţi nord-coreeni erau aliniaţi în şiruri ordonate, ascultând discursuri laudative la adresa familiei Kim. Mai târziu, noul lider şi alţi oficiali au asistat la o paradă militară, care a inclus mai multe camioane ce cărau artilerie şi lansatoare. O mulţime de oameni fluturau flori artificiale, roşii şi roz, în ritmuri de muzică militară, transmite corespondentul Associated Press.

De asemenea, au fost organizate focuri de artificii. De la înmormântarea lui Kim Jong-il, cu aproape două luni în urmă, conducerea Coreei de Nord şi mass-media de stat l-au prezentat drept un lider puternic, dar binevoitor, lăudându-l în acelaşi timp pe fiul acestuia, Kim Jong-un, prezentat drept succesor de necontestat la conducerea ţării socialiste cu 24 de milioane de oameni.

Compozitorii au creat noi ode în cinstea lui Kim Jong-il



Sculpturi în gheaţă

Evenimentele în cinstea fostului lider au mai inclus un spectacol internaţional de patinaj, la care au participat sportivi din China şi Rusia, şi unul de înot sincronizat. Ambele au fost deschise cu „ode de doliu" pentru Kim Jong-il şi s-au încheiat cu un nou cântec pentru fiul acestuia, intitulat: „Îl vom apăra pe generalul Kim Jong-un cu riscul vieţii". În Piaţa Kim Il-sung, cea mai mare din Capitală, nord-coreenii s-au înclinat şi au depus flori  în faţa portretului defunctului „conducător iubit". La loc de cinste s-au aflat begoniile „kimjongilia", de culoare roşie. Unul dintre participanţi, Paek Won-chol, s-a autodescris drept „soldat şi discipol" al lui Kim Jong-il. „Mă voi dedica construirii unei ţări puternice şi prospere sub conducerea lui Kim Jong-un", a spus el, citat de AP.

Aniversarea lui Kim Jong-il a inspirat şi un festival de sculptură în gheaţă, şi distribuirea de cadouri către copii, în multe cazuri cu ajutorul elicopterelor, potrivit CNN. Monede comemorative, timbre poştale şi medalii de aur cu chipul „iubitului conducător"au fost produse în ultimele săptămâni.

Statuie pe cal, în bronz

Cu haina în vânt şi hăţurile în mână, Kim Jong-il e înfăţişat călare pe un cal în galop, într-o statuie uriaşă, cu înălţimea de 5,7 metri, dezvelită ieri, cu ocazia zilei sale de naştere. Este prima statuie în bronz a lui Kim Jong-il care, în timpul vieţii, a evitat propunerile în acest sens. Într-un compromis postum, artizanii de la Studioul de Artă Mansudae l-au reprezentat acum alături de tatăl său, Kim Il-sung, călărind unul lângă altul. Artizanii au declarat pentru Associated Press că pregătesc o nouă statuie uriaşă, în bronz, a lui Kim Jong-il, ce va fi expusă pe colina Mansu, din Phenian.

Compozitorii au creat noi ode în cinstea lui Kim Jong-il

Begoniile „kimjongilia” au ocupat un loc de cinste în cadrul ceremoniilor



Kim Jong-il a condus Coreea de Nord cu o mână de fier timp de 17 ani, perioadă care a inclus foametea din anii 1990, care a ucis sute de mii de oameni şi tensiunile prelungite cu Occidentul din cauza eforturilor Phenianului de a construi arme nucleare. Criza alimentară persistă în Coreea de Nord, iar relaţiile cu Coreea de Sud au ajuns la nivelul cel mai de jos din ultimii ani. Dar, de la moartea lui Kim, manifestările de doliu şi de iubire nu au mai contenit la Phenian.

Ode şi sculpturi în munţi pentru „generalissimo"

Compozitorii au creat noi ode în cinstea lui Kim Jong-il, iar sculptorii au cioplit sloganuri în onoarea sa pe versanţii munţilor. Ziua sa a fost redenumită  „Ziua stelei care străluceşte", şi, recent, i s-a acordat un nou titlu: „Generalissimo".

Begoniile „kimjongilia” au ocupat un loc de cinste în cadrul ceremoniilor

Kim Jong-un, fiul şi succesorul lui Kim Jong-il

Kim Jong-un, actualul lider al Coreei de Nord

Conducerea Coreei de Nord a căutat să-l portretizeze pe Kim ca un protector al naţiunii care a rămas, tehnic, în război cu SUA, încă din anii 1950, când războiul intercoreean a divizat peninsula. Kim Yong-nam, preşedintele Adunării Supreme a Poporului, i-a adus un omagiu ieri lui Kim Jong-il pentru că „a transformat ţara într-una care nu poate fi înfrântă niciodată şi care are arme nucleare care să-i ţină la distanţă pe inamici".

Portretele lui Kim îl arată zâmbind fericit, iar timbrul emis după moartea sa îl arată râzând, împreună cu fiul şi moştenitorul său, Kim Jong-un. Aceste imagini există peste tot în Phenian şi contrastează cu felul în care arăta Kim Jong-il în ultimii ani, când, potrivit informaţiilor, se recupera după un atac cerebral, şi se lupta cu o boală cronică. El apărea adesea în public purtând ochelari de soare negri.

Luna trecută, liderii nord-coreeni au anunţat că trupul lui Kim va fi expus la Palatul Kumsusan, unde este expus şi trupul tatălui acestuia, Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord. Oficialii au anunţat ieri că Palatul a fost redenumit „Palatul Kumsusan al Soarelui". Pe 15 aprilie, o nouă mare comemorare urmează în Coreea de Nord: 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il, şi fondatorul Coreei de Nord.

Nord-coreenii au fost cuprinşi de durere



Discuţii pe teme nucleare

Sărbătoarea de ieri ar putea pune capăt doliului nord-coreean înaintea importantelor convorbiri pe teme nucleare ce vor avea loc săptămâna viitoare cu SUA, a declarat John Delury, asistent la Universitatea Yonsei din Coreea de Sud.

Moartea lui Kim Jong-il a dus la oprirea discuţiilor dintre Phenian şi Washington privind ajutoarele alimentare atât de necesare, în schimbul dezarmării nucleare. Coreea de Nord a testat două arme atomice din 2006. Un delegat al SUA va purta discuţii cu Phenianul pe tema programului nuclear, săptămâna viitoare, la Beijing. Sunt primele astfel de negocieri de la moartea lui Kim.

„Evenimente supranaturale"

Mass-media de stat din Coreea de Nord a informat în legătură cu o serie de „evenimente supranaturale" de ziua lui Kim: munţii „străluceau în roşu", curcubeiele erau „duble", o familie de urşi „plângea pe marginea drumului" şi sute de coţofene „urlau deasupra monumentelor comemorative".

30.000  de begonii „kimjongilia" roşii au fost prezentate la o sală de expoziţii deschisă ieri, în cinstea fostului conducător.

Nord-coreenii au fost  cuprinşi de durere
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite