Sarah, un pariu dificil pentru John McCain

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Între guvernatoarea de Alaska şi Hillary Clinton există mult prea multe diferenţe pentru ca femeile democrate să treacă de partea ei În timp ce republicanii văd în Sarah Palin "exact

Între guvernatoarea de Alaska şi Hillary Clinton există mult prea multe diferenţe pentru ca femeile democrate să treacă de partea ei

În timp ce republicanii văd în Sarah Palin "exact ceea ce ne trebuie", democraţii au criticat fără menajamente alegerea rivalilor.

Anunţul privind candidatura guvernatoarei de Alaska pentru postul de vicepreşedinte al SUA a declanşat practic "un nou război demografic", de data aceasta la nivel naţional, după ce în tabăra adversă Barack Obama şi Hillary Clinton s-au duelat în timpul primarelor pentru voturile femeilor şi ale afro-americanilor.

De data aceasta, Sarah Palin a fost aruncată în luptă pentru a atrage voturile tinerilor, ale creştinilor evanghelişti şi ale femeilor care au susţinut-o puternic pe Hillary Clinton şi care nu prea par dispuse să-l voteze pe senatorul de Illinois, în ciuda apelurilor la unitatea Partidului Democrat lansate de fosta Primă Doamnă.

Impact mediatic

Presa de peste Ocean se întreabă dacă americanii se vor îndrăgosti de Palin sau surpriza se va dezumfla rapid, aşa cum s-a întâmplat în cazul lui Dan Quayle, vicepreşedintele lui George Bush, care compara experienţa sa din Congres cu cea a lui John F. Kennedy.

"Los Angeles Times" consideră că alegerea este riscantă şi pune la îndoială capacitatea de a atrage femeile care au susţinut-o pe Clinton, situate mai degrabă la stânga. În dorinţa de a câştiga electoratul feminin şi de a obţine un impact mediatic, John McCain a subminat tema centrală a candidaturii sale, care punea ţara mai presus de calculele politice, mai apreciază cotidianul citat.

Foraje petroliere în Alaska

Şi "New York Times" se îndoieşte de capacitatea doamnei Palin, mamă a cinci copii, susţinătoare a armelor de foc şi adversară a dreptului la avort, de a se situa pe aceeaşi lungime de undă cu susţinătoarele lui Hillary Clinton.

Nici pledoaria ei pentru construirea unui gazoduct de-a lungul statului Alaska şi pentru forajele petroliere în rezervaţia naturală arctică nu este pe placul feministelor, care se declară apărătoare ale mediului.

O parte dintre cele care au votat cu Hillary Clinton au fost chiar ofensate de alegerea lui McCain. În opinia lor, republicanul a considerat că pentru alegătoarele dezamăgite de eşecul senatoarei de New York, alegerea oricărei alte femei îşi va atinge scopul.

Primul discurs

Săptămâna aceasta, Sarah Palin va susţine în cadrul Convenţiei republicane primul său discurs cu audienţă naţională, în care trebuie să convingă că poate compensa lipsa de experienţă.

Contrar omologului său democrat în cursa pentru Casa Albă, veteranul Joe Biden, Palin nu are niciun fel de experienţă în politica internă sau externă şi este aproape necunoscută în afara frontierelor propriului stat.

Fără glas

"Guvernatorul Palin este un reformator dovedit şi un bun gardian al celor care plătesc taxe", a declarat preşedintele George W. Bush. "Tandemul Mccain - Palin face apel la votanţii din toate partidele", crede şi senatorul democrat Joe Lieberman.

Nu toţi democraţii au însă cuvinte de laudă la adresa guvernatorului de Alaska. "John McCain a numit pe fostul primar al unui orăşel de 9.000 de oameni cu zero experienţă în politica externă", a reacţionat un purtător de cuvânt al lui Obama. "La naiba, pur şi simplu am rămas fără voce după ce am aflat", a declarat Chuck Hearth, tatăl posibilului vicepreşedinte al SUA. (G.D.R.)

Nu mi-am închipuit niciodată că voi candida pentru această funcţie
Sarah Palin, candidata republicană la vicepreşedinţia SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite