Sarah, asul din mâneca lui McCain

0
Publicat:
Ultima actualizare:

John McCain a anunţat ieri, într-o mişcare surprinzătoare, numele candidatului republican la vicepreşedinţia SUA: guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin. Potrivit analiştilor

John McCain a anunţat ieri, într-o mişcare surprinzătoare, numele candidatului republican la vicepreşedinţia SUA: guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin.

Potrivit analiştilor chestionaţi de "CNN", alegerea a fost făcută în ultimul moment, deşi senatorul de Arizona declarase de mai mult timp că s-a decis, dar nu doreşte să facă public numele persoanei respective.

Atât ziua aleasă pentru anunţ cât şi alegerea au fost influenţate de succesul reputat de rivalul democrat Barack Obama după discursul de acceptare a nominalizării.

Candidatura lui Sarah Palin nu a fost luată în serios de nimeni, pe listă aflându-se nume grele, precum Joe Liebermann, Tom Ridge sau Mitt Romney. Era considerată prea tânără (44 de ani), fără prea multă experienţă - e guvernator doar de doi ani -, a născut al cincilea copil în luna aprilie.

Analiştii apreciază că McCain a dat o dublă lovitură prin care va atrage voturi din partea femeilor care au preferat-o pe Hillary Clinton şi i-a mulţumit şi pe republicanii care doresc o reformă şi o întinerire a partidului. În plus, Palin nu are legături cu Washingtonul, politicienii din capitală neavând un renume bun printre alegători.

Efectul discursului memorabil ţinut de Barack Obama la Denver, diminuat de anunţul republicanilor

Barack Obama a susţinut joi seara un discurs "perfect", iar McCain a produs surpriza surprizelor, nominalizând o femeie pentru funcţia de vicepreşedinte.

"Cu profundă gratitudine şi cu mare umilinţă accept nominalizarea pentru preşedinţia Statelor Unite", şi-a început Barack Obama discursul, după ce a mulţumit de nenumărate ori celor peste 80.000 de susţinători care au umplut stadionul Invesco Field şi care şi-au aplaudat candidatul minute în şir.

"Ştiu că sunt un candidat neobişnuit. Nu am pedigree-ul ideal. Nu mi-am făcut cariera pe culoarele puterii (…) Însă mă aflu în faţa voastră în această seară pentru că în SUA este pe cale să se întâmple ceva", a declarat primul afro-american care ţinteşte Casa Albă şi care vrea să-i ducă pe americani într-o nouă "călătorie istorică", la 45 de ani de la celebrul discurs al pastorului de culoare Martin Luther King, "I have a dream".

De altfel, fiul său cel mare, Martin Luther King al III-lea, a declarat că tatăl său ar fi fost mândru de Barack Obama şi de alegerea făcută de democraţi.

Un vis şi o promisiune

Într-un discurs care l-a transformat pe Obama "din orator în politician", după cum titra "Der Spiegel", candidatul democrat a vorbit despre economie, despre politica externă, drepturile homosexualilor, educaţie, securitate naţională, imigraţie sau controlul armelor.

Nu au lipsit nici "înţepăturile" la adresa rivalului republican, care "nu ştie" cu ce probleme se confruntă americanii de rând. Accentul a fost pus însă pe viitor şi pe schimbarea necesară într-un moment în care visul american este "ameninţat din nou".

Pledând pentru solidaritate între compatrioţi, Obama a vorbit despre necesitatea refacerii a ceea ce a numit "promisiunea americană: ideea că noi suntem responsabili pentru noi, dar şi că ne prăbuşim şi ne ridicăm ca o singură ţară".

"Born in the USA"

După ce Ronald Reagan a criticat în mod eronat "Born in the USA", acuzându-l pe Bruce Springsteen de lipsă de patriotism, presa americană apreciază că melodia şi-a făcut revenirea în politică. Delegaţii democraţi au dansat şi au fluturat steagurile pe ritmurile cântecului, al cărui autor este un susţinător al lui Obama. Joi noaptea a fost "unul din rarele momente în care muzica şi politica au vorbit pe acelaşi ton".

Creştere în sondaje

Discursul i-a impresionat pe mulţi alegători indecişi, dar şi pe unii republicani. Potrivit reporterului "Bloomberg", aflat în Minnesota, unde începe luni Convenţia Partidului Republican, unii susţinători ai lui John McCain se gândeau serios să vireze spre Obama.

Sondajul "Gallup", realizat după primele zile ale convenţiei democrate, dar înainte de discursul lui Obama, a arătat un avans de şase puncte pentru candidatul democrat în faţa rivalului republican, după de săptămâna trecută McCain conducea cu două procente. Analiştii se aşteaptă ca după discursul de joi seara, diferenţa dintre cei doi să crească.

Michelle se va ocupa de copii

Considerată o femeie independentă, hotărâtă şi charismatică, Michelle Obama a declarat, într-un interviu acordat revistei "Ebony", că, dacă soţul ei va fi preşedinte, principala ei preocupare va continua să fie educaţia celor două fete. Ele vor rămâne "centrul universului nostru", a precizat avocata, care pentru unii analişti este şi consilierul politic al soţului.

Sarah Palin - alegerea-surpriză

Candidatul republican John McCain a făcut ieri un anunţ mult-aşteptat. În cadrul unei reuniuni care a avut loc la Dayton, Ohio, McCain a dezvăluit numele candidatului republican la funcţia de vicepreşedinte: Sarah Palin, guvernatorul de Alaska.

Alegerea a fost una surprinzătoare din mai multe motive. În primul rând, Palin este prima femeie aleasă de un candidat republican la Casa Albă pentru postul de vicepreşedinte.

În al doilea rând, nimeni nu se aştepta ca ea să fie aleasă, în condiţiile în care pe lista lui McCain figurau numele grele. Joe Lieberman, candidat la vicepreşedinţie în 2000, Tim Pawlenty, guvernator de Minnesota, Mitt Romney, învins în cursa pentru învestitura Partidului Republican de McCain, şi Tom Ridge, fost şef al Departamentului pentru Securitate Internă, erau principalii favoriţi.

Ea are avantajul că nu are legături cu politicienii de la Washington şi că poate aduce voturi de la susţinătorii lui Hillary Clinton.

Se opune avortului

Sarah Palin (44 de ani) este prima femeie şi cea mai tânără persoană care a fost aleasă guvernator al statului Alaska. Absolventă de comunicare şi jurnalism, Palin face parte din aripa conservatoare a partidului. Protestantă, căsătorită şi mamă a cinci copii, ea se opune avortului şi este în favoarea dreptului de a purta armă, fiind şi membră a "National Rifle Association". Mare amatoare de vânătoare şi pescuit, Palin a participat la mai multe concursuri de frumuseţe, fiind încoronată Miss Wasilla, în 1984.

Un caniş la Casa Albă

Americanii au decis că un caniş este câinele ideal pentru Casa Albă, în cadrul unui sondaj lansat de "American Kennel Club", după ce soţii Obama le-au promis fetiţelor că vor adopta un căţel după alegerile prezidenţiale.

"În această competiţie, mai strânsă chiar decât cea dintre Obama şi Clinton", canişul a câştigat cu un avans de numai câteva sute de voturi în faţa Schnauzer-ului pitic, a bişonului cu păr creţ şi a câinelui chinez cu moţ. Rivalul John McCain are 24 de animale de companie, printre care patru câini.

Cu profundă gratitudine şi cu mare umilinţă accept nominalizarea pentru preşedinţia Statelor Unite (…) Ştiu că sunt un candidat neobişnuit. Nu am pedigree-ul ideal.
Barack Obama, candidatul democrat la preşedinţia SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite